Košarac: Energetika važan resurs Srpske

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac poručio je danas u Trebinju da je energetika važan resurs Republike Srpske, te da republičke institucije vode odgovorne i adekvatne politike razvoja tog sektora.

Napomenuvši da BiH ove godine predsjedava Ministarskim savjetom Energetske zajednice, Košarac je najavio da je za jul zakazao Ministarstku konferenciju u Banjaluci, kao gradu koji je etabliran kao mjesto dijaloga međunarodno važnih faktora da bi dali doprinos razvoju Srpske, ali i BiH i zemalja zapadnog Balkana, potvrđujući opredjelje da zajedno rade i afirmišu politiku mira i stabilnosti.

Košarac je naglasio da je rukovodstvo Republike Srpske prepoznalo da je od ključnog značaja obezbijediti energetsku stabilnost i bezbjednost što je cilj na čijoj realizaciji konstantno radi.

“Naša primarna misija je očuvanje energetskog suvereniteta Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ potvrđujući ustavno opredjeljenje i nadležnosti entiteta u energetskom sektoru, dok institucije na zajedničkom nivou imaju koordinišuću ulogu”, rekao je Košarac u obraćanju na ceremoniji otvaranja trodnevnog Samita energetike Trebinje – SET 2024 koji se održava pod sloganom “Energetska povezanost zapadnog Balkana”.

On je napomenuo da Republika Srpska nikada nije zaustavila projekte iz ove oblasti u FBiH, ali da, nažalost, političko Sarajevo isključivo zbog političkih predrasuda opstruiše implementaciju ključnih energetskih projekata važnih za Srpsku.

“Pokušaj osporavanja projekta izgradnje hidroelektrane `Buk Bijela` i `Istočne nove interkonekcije` govori o političkoj nemoći jedne strukture FBiH da se suoče sa jasnom vizijom razvoja Republike Srpske i njenih energetskih potencijala s ciljem očuvanja energetske stabilnosti Srpske, ali i FBiH i BiH”, naglasio je Košarac.

On je poručio da politika opstrukcije nikome ništa dobro neće donijeti, te je pozvao sve na fer odnose, unutrašnji dijalog i regionalnu saradnju, jer je to jedini garant uspjeha za sve.

Košarac je rekao da je BiH pokazala posvećenost implementaciji i usklađivanju sa evropskim trendovima, prije svega kroz ugovor o Energetskoj zajednici, ali i ostalim dokumentima.

Samit energetike u Trebinju organizuju “Elektroprivreda Republike Srpske” i kompanija SET pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, a generalni sponzor je “Elnos grupa” iz Banjaluke.

Na Samitu će ukupno biti održano sedam panel-diskusija, na kojima će učestvovati brojni energetski stručnjaci, direktori elektroprivreda iz regiona, predstavnici Energetske zajednice jugoistočne Evrope, investitori, bankari, a biće organizovani i prateći poslovni razgovori “jedan na jedan”.

 (Srna)