Arapi grade još jedan grad kod Sarajeva

salam-city-arapski-grad-sarajevo

Kompanija Green Valley International Real Estate iz Ujedinjenih Arapskih Emirata najavila je početak radova na izgradnji novog stambenog kompleksa u blizini Sarajeva.

Novo naselje, pod nazivom Salam City, planirano je da se prostire na čak 134.000 kvadratnih metara na vrhu brda Donja Vogošća.

Iz kompanije Green Valley najavljuju ovaj projekat kao “najživopisnije mjesto u cijelom regionu”.

Prema predviđenom proračunu izgradnja Salam Cityja trebala bi koštati oko 44 mliona dolara, a naselje bi trebalo sadržavati oko 300 luksuznih vila različitih veličina.

Osim toga, bit će izgrađen hotel sa četiri zvjezdice te ugostiteljski, ali i objekti za rekreaciju poput otvorenog bazena, terena za košarku i tenis, restorana, kafića, supermarketa i džamije.

Prije nekoliko dana presijecanjem crvene vrpce i puštanjem bijelih golubova svečano je otvoreno novoizgrađeno turističko-rezidencijalno naselje Sarajevo Resort Osenik  u opštini Hadžići, a bh. javnost je oštro reagovala na vijest da građanima BiH nije dozvoljen ulaz u ovo naselje.

sarajevo-resnik-resort

Prvo naselje zatvorenog tipa u BiH ograđeno je visokom ogradom, s privatnim osiguranjem, a svi vlasnici kuća su Arapi.

Trenutno se sastoji od oko 160 kuća i velikim brojem pratećih sadržaja, s velikim jezerom u sredini, a u toku je izgradnja novih kuća.