Nautički dekor novi trend uređenja enterijera

Ljeto je stiglo, a za mnoge to znači odlazak na plažu kako bi upili svu ljepotu mirisa i boja.

Ako ne možete otići na obalu ili jednostavno ne želite ostaviti iza sebe onaj prozračni, pomorski izgled, nikad nije bilo lakše postići takav osjećaj u domu.

Riječ je neutralnom, sofisticiranom, nautičkom trendu koji se u posljednje vrijeme nametnuo kao imperativ u uređenju doma. Uz odgovarajuću paletu boja, završne obloge i materijale, suptilni morski izgled nije teško savladati.

Paleta nadahnuta dinama

Umjesto da udvostručite morskoplavu boju i nautičku crvenu, fokusirajte se na pješčane dijelove mora, odnosno boju pijeska.

Razmislite o trendovskim pješčanim neutralnim tačkama, od toplih boja do roze tonova s krstarenja sa zalaskom sunca.

Ove prigušene nijanse u konačnici mogu vam pružiti više prilika da jednog dana jednostavnije zamijenite ugođaj u svome domu ako vam trenutni dosadi.

Tkani materijali

Prirodna vlakna imaju zasluženo mjesto u tipičnom primorskom dekoru, ali zašto u uređenju svog doma ne biste koristili i druge tkane materijale?

Isprobajte, na primjer, kako bi se tamniji tepih od jute u plavoj boji uklapao u vašem domu.

Svjetlije drvo

Stariji kedar idealan je predstavnik ovog dekora. Nabavite namještaj od ovog materijala i postavite ga u zatvorenom prostoru – zamislite klupe, stolove, pa čak i stolice u ovom svijetlom srebrnastom drvetu.

Potražite dodatne dijelove namještaja ili dekoracija izrađene od obnovljenih ribarskih brodova.

Bijeli hrast takođe može biti dobar, kao i drvo obojeno u bijelu boju.

Umjetnička djela s temom

Možete se odlučiti na morski pejzaž ako je to ono što vas čini srećnim, ali ponekad manje može biti više što se tiče ovakvog načina uređenja enterijera.

Na primjer, iznad uzglavlja kreveta možete postaviti jednostavne slike koje sadrže apstraktne motive koji podsjećaju na sunce i more.

Priča o mirisu

Mirisi zaista imaju moć te najnoviji trend uređenja enterijera neće biti bez malo soli i mora u vazduhu.

Mirisne svijeće koje sadrže ovakve mirise uobičajeno dolaze i u simpatičnim pakovanjima koja će takođe dati nautičku notu vašem domu.

(Nezavisne)