Članice kluba Inner Wheel Banjaluka uručile donaciju Savezu žena “Iskra”

Članice kluba Inner Wheel Banjaluka sinoć su uručile donaciju Savezu žena oboljelih od raka dojke “Iskra” u iznosu od 1000 KM.

Sredstva su prikupljena na humanitarnom Rotary balu održanom 1. decembra, na kojem članice su Inner Wheela organizovale humanitarnu tombolu. Sav prihod namijenjen je, u skladu s ovogodišnjim motom međunarodnog Inner Wheel-a “Briga za žene i djevojke”, Savezu žena oboljelih od karcinoma dojke “Iskra”.

Predsjednica Inner Wheel Kluba Banjaluka Branislava Pejašinović i predsjednica “Iskre” Suzana Kekić

Savez žena oboljelih od karcinoma “Iskra” postoji od 2003. godine, a trenutno broji 256 registrovanih članica. Od svog osnivanja, udruženje radi na edukaciji učenika i studenata, te podizanju svijesti građana o samopregledu dojke. Kako ističu, poražavajuća je činjenica da je ova bolest otkrivena i kod uzrasta 14 i 16 godina.

“Primjećujemo da svake godine sve mlađa populacija obolijeva. Posjećujemo Centar za dojku svakog petka gdje zatičemo devet punih kreveta, a to je oko 500-600 operisanih žena za godišnjem nivou samo na Kliničkom centru RS. Dijelimo pakete prve pomoći, organizujemo Dane zdravlja, besplatne mamografije. Osnovali smo Centar za dojku na Kliničkom centru u Banjaluci, izborili se za sva moguća pomagala koja su potrebna oboljelim ženama”, ističe predsjednica “Iskre” Suzana Kekić.

Na nivou BiH 2015. godine su pokrenuli inicijativu da se od akciza za duhan 8,5 odsto odvoji za liječenje onkoloških pacijenata u cijeloj BiH.

“To su jako mala sredstva, a za nas bi značila mnogo, ne samo za žene sa karcinomom dojke već za sve onkološke pacijente u čitavoj BiH. Zasad nismo uspjeli u toj namjeri, ali i dalje nastavljamo borbu za promjenu zakona”, kaže Kekićeva.

Sa zdravstvenim ustanovama i nadležnim institucijama imaju odličnu saradnju, a nedavno su na Trgu krajine u Banjaluci obilježili Svjetski dan borbe protiv karcinoma, gdje su bili prisutni mnogi doktori.

“Kome god da smo se obratili, dobili smo podršku, što se vidi po postignutim rezultatima. Federacija BiH se još uvijek bori da dobije odjel na kojem bi se žene liječile od limfoedema, što kod nas žene imaju besplatno, od rukava do fizikalne terapije potrebne za ruku”, rekla je Kekićeva.

Kako kaže, svijest građana o karcinomu je na dosta većem nivou nego prije nekoliko godina.

“Na početku su ljudi bježali od nas kad im pružimo brošuru, okretali su glavu, mislili su ako uzmu brošuru da će se momentalno razboljeti. Sada nam sami prilaze na trgu, interesuju se”, kaže Kekićeva.

Iz Udruženja poručuju da je samopregled jako bitan, a ne treba zanemariti važnost nasljednog faktora. Da je karcinom dojke postao epidemija govori i činjenica da je na 300 urađenih mamografa u Kotor Varoši prije tri godine otkriveno čak šest karcinoma dojke.

“Na vrijeme otkrivena bolest je 99 odsto izlječiva. Od države tražimo da uvedu u skrining obaveznu mamografiju koja košta 30-40 KM dok liječenje karcinoma dojke košta preko 100.000 KM. Isplativije im je da uvedu obavezan vid mamografije za žene starije od 40 godina, koje bi dobijale poziv na koje bi se morale odazvati. U suprotnom, ako se ne odazove na poziv a oboli, onda država ne snosi troškove. Tako je svugdje u svijetu”, zaključuje Kekićeva.

Članice “Iskre” organizuju i prodajne izložbe svojih radova. Nalaze se na adresi  Petra Rađenovića 2 u Banjaluci, a svaka pomoć im je uvijek dobrodošla.

(banjaluka.net)