​Posteljina, najefektniji ukras svake sobe

Spavaća soba bi trebalo da bude vaša zona opuštanja, sa predivno namještenim krevetom kao centralnim detaljem u sobi. Taj osjećaj možete stvoriti odabirom kvalitetne posteljine

Spavaća soba jedna je od najprivatnijih prostorija u vašem domu. A dobra posteljina je često vaša jedina šansa da ovu prostoriju uredite po svom ukusu. Spavaća soba bi trebalo da bude vaša zona opuštanja, sa predivno namještenim krevetom kao centralnim detaljem u sobi. Taj osjećaj možete stvoriti odabirom kvalitetne posteljine. Međutim, mnogi ljudi potroše novac na skup prekrivač ili dekorativne jastuke, a štede na posteljini. Nemojte praviti ovu grešku – posteljina je dio koji dodiruje vašu kožu i zbog toga u nju treba uložiti najviše. Evo glavnih savjeta.

Što je veća gustoća tkanja, to će plahte i jastučnice biti mekše. Posteljina sa nižom gustoćom tkanja će biti tanja i sklonija oštećenjima nego posteljina sa gustim tkanjem pa davanje više novca za bolju posteljinu zapravo vam donosi dugoročnu uštedu. Gustoća tkanja se mjeri u broju niti po kvadratnom metru i, naravno – što više, niti to bolje.

Vrsta tkanine

Posteljina može biti napravljena od pamuka, lana, flanela, svile ili satena. Mnoge od ovih tkanina miješaju se sa sintetičkim tkaninama kako bi bile dugotrajnije. Međutim, što je tkanina čistija u ovom smislu, posteljina je udobnija. Prilikom odabira posteljine za spavaću sobu, poželjno je voditi se bojama koje u sobi prevladavaju. Time će se postići harmonija u ambijentu i cijeli prostor će dobiti novi izgled. To znači da je potrebno odabrati nekoliko kompleta posteljine koji će zadovoljiti koloritne uslove.

Platite cijenu

U većini slučajeva, što više posteljina košta, bolji joj je kvalitet. Dakle, ovdje zaista vrijedi ona stara narodna izreka: “Koliko para, toliko muzike.” Iako će vam se dobra posteljina učiniti skupom, uvijek imajte u vidu da ona traje i nekoliko puta duže od jeftine posteljine. Upravo iz tog razloga ćete u većini jeftinih hotela pronaći prilično dobru posteljinu – na taj način oni, zapravo, dugoročno štede.

Dječja posteljina

Posebnu pažnju obratite pri odabiru posteljine za djecu. Dobar dizajn sa slikama prilagođen dječjoj mašti i snovima natjeraće ih da na spavanje odu bez problema. Osim što možete izabrati onu oslikanu nekim likovima iz crtića, odaberite i neke neobične dezene koji će ih zabaviti i nasmijati.