Žene osvajaju IT industriju

Od oko stotinu predavača na “NetWork9” konferenciji, koja za nekoliko dana počinje u Neumu, tek desetak su žene, što pokazuje kako u IT industriji i dalje postoji veliki jaz između polova.

Aleksandra Vujadinović, zaposlena kao Software Developer u kompaniji “Prointer ITSS” iz Banjaluke, kaže kako se situacija u posljednje vrijeme ipak mijenja.

“Jaz između muške i ženske populacije u IT sektoru se konstantno smanjuje. Smatram da se žene mogu mjeriti sa muškarcima u svim poslovima, posebno u ovoj industriji. Kroz školovanje na Elektrotehničkom fakultetu nisam imala predrasuda, a kasnije ni na poslu, posebno u radnom okruženju u kompaniji. Lično mislim da djevojke nisu toliko upućene u sve mogućnosti IT-a i da se zato teže opredjeljuju za ovaj posao”, kaže ona.

Vujadinovićeva će na konferenciji biti predavač u okviru teme koja se odnosi na organizaciju i vođenje projekata pomoću “Microsoftovih” alata.

“Mišljenja sam da je posebno u  današnje vrijeme, kada nam ni 24 časa sedmično nije dovoljno, najvažnije dobro se organizovati, koordinisati vremenom i raspoloživim resursima. Kroz prezentaciju ću pokušati objasniti kako nam u svemu tome mogu pomoći i dosta olakšati posao MS Project i Sharepoint”, pojašnjava ovaj mladi stručnjak.

 

Inače, “NetWork” konferencija se održava devetu godinu zaredom i jedna je od najvećih poslovno-tehnoloških konferencija na ovim prostorima. Kompanija “Prointer ITSS” je zlatni sponzor tog značajnog događaja na kojem će osim predavanja i brojnih zanimljivosti na svom štandu za poslovne partnere organizovati i posebnu zabavu u Neumu.

“To je jedan od rijetkih događaja kod nas gdje možete da saznate sve o posljednjim trendovima i globalno aktuelnim temama vezanim za IT. Takođe je registrovan veliki broj učesnika iz različitih branši, pa je za svakog od nas ovo savršena prilika za uspostavljanje poslovnih i prijateljskih odnosa, susret sa kolegama iz drugih firmi i naravno razmjena iskustava”, zaključila je Vujadinovićeva.

“NetWork 9” konferencija se održava od 27. do 29. marta, a centralna tema konferencije je vezana za upotrebu vještačke inteligencije u svojstvu povećanja poslovne konkurentnosti.