Zavirite u bunkere u kojima milijarderi čekaju treći svjetski rat

Prijetnja nuklearnog rata čini se bliskom kao i u vrijeme Hladnog rata, ali moderna skloništa uvelike se razlikuju od bunkera kakvi su bili popularni 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka.

Brojne kompanije koje pružaju usluge adaptacije starih vojnih raketnih silosa ili bunkera navode kako je potražnja za njihovim proizvodima narasla za 700 posto u poređenju s 2015. Ali, to nisu skloništa kakva biste očekivali.

– Starije generacije imale su bunkere koji nisu bili veoma udobni. Bili su sivi, metalni. Kao da živite na brodu ili u vojnom postrojenju.Čovjeku je veoma teško dugoročno živjeti u takvim uslovima – navodi Robert Vicino, agent za nekretnine koji je pokrenuo Vivos, kompaniju koja se bavi doradom i uređivanjem luksuznih bunkera širom svijeta.

bunker

Najbogatiji zbog trenutne klime u svijetu biraju luksuzne bunkere kako bi, u slučaju krize, imali gdje smjestiti svoju porodicu i zaposlenike. Takva skloništa su građena kako bi izdržala nuklearni udar, te dolaze s vlastitim električnim napajanjem, sistemom za filtriranje vode i NBC ( nuklearno-biološko-kemijskim ) sistemom za filtraciju zraka.

I dok neki preferiraju skrivati se sami, drugi se odlučuju za prave male “bunkerske zajednice” koje su uređene tako da što više nalikuju stvarnom svijetu. Takve zajednice posjeduju i hidroponske vrtove, koji opskrbljuju stanovnike hranom. U takve zajednice okupljaju se ljudi koji posjeduju vještine potrebne za dugoročni opstanak, od doktora do učitelja.

bunker 4

Jedna od takvih bunkerskih zajednica, Vivos xPoint, nalazi se u Južnoj Dakoti (SAD) i sastoji se od 575 vojnih bunkera, koji će se prenamijeniti kako bi mogli udomiti oko pet hiljada stanovnika. Prenamjena svakog pojedinačnog bunkera koštaće vlasnike između 25.000 i 200.000 dolara.

Cijena najviše ovisi o luksuzu kojeg vlasnici žele u svom skloništu. Takva zajednica imaće i vlastito kino, bolnicu, spa i teretanu. Kompleks bunkera povezivaće šine, kojima će stanovnici odlaziti u restorane, kafiće, bazene i druga područja za zabavu.

bunker 2

Vlasnici imaju pristup svojim skloništima u svako doba, bilo da je u pitanju stvarna prijetnja ili jednostavno žele razbiti monotoniju i pobjeći iz grada.

– Jedinstvenost našeg proizvoda je što imate luksuzni drugi dom koji je ujedno i nuklearni bunker – navodi Larry Hall, jedan od projektanata ovakvih domova.

(avaz.ba)