Večeras „Humanitarni Rotary bal 2022“ u Banjaluci

„Humanitarni Rotary bal 2022“ održava se večeras u restoranu Integra u Banjaluci.

Rotary klub Banjaluka organizuje tradicionalno ovaj događaj kao krunu svih humanitarnih aktivnosti kojima se Klub bavi tokom godine. Sredstva prikupljena kupovinom ulaznica i donacijama biće usmjerena u humanitarne svrhe, a ove godine je to Roditeljska kuća i Udruženje „Iskra“.

Foto: Ranko Čuković

„Ove godine smo odlučili da podržimo projekat Roditeljske kuće i Udruženje ‘Iskra’. To je jedna sjajna ideja koja nije toliko marketinški eksploatisana, a mi smo je odlučili podržati. Radi se o kući koja je namijenjena za djecu i roditelje koji nisu iz Banjaluke, a liječe se na našem Kliničkom centru. Ideja je da tu budu smješteni i roditelji i djeca koja zahtijevaju duži tretman i boravak u Banjaluci. Znamo da to može biti jako skupo i mnogi ljudi sebi boravak ovdje ne bi mogli priuštiti“, rekao je Aleksandar Savanović, predsjednik Rotary kluba.

Foto: Ranko Čuković

Savanović je podsjetio da Rotary klub Banjaluka ima veliki broj humanitarnih aktivnosti i uopšte aktivnosti služenja u zajednici.

„Rotary klub ima više pravaca djelovanja. Trenutno smo u fazi završetka realizacije razmjene đaka gdje šaljemo djevojku iz Gacka u SAD i to je prvi put da ne šaljemo našeg učenika iz Banjaluke. Djevojka iz Gacka odlazi u Sakramento, a kao naš gost u rotarijansku porodicu dolazi učenik iz SAD. Mi ćemo mu obezbijediti džeparac, završili smo svu administraciju i papirologiju“, kaže Savanović.

Foto: Ranko Čuković

Prema njegovim riječima to je aktivnost koja je jako važna prvenstveno zbog toga što velikom broju naših đaka pruža mogućnosti koje inače ne bi bile dostupne.

„Realizovali smo i veliki broj humanitarnih aktivnosti kao što je podrška javnim kuhinjama. Jednu ideju privodimo kraju, a to je da se u Banjaluci napravi sunčani sat. Kao što znamo u našem gradu takvo nešto ne postoji i to je jedna od aktivnosti koju planiramo za naredni period. Nadamo se da ćemo ju u saradnji sa svim nadležnim institucijama i realizovati“, rekao je Savanović.

Foto: Ranko Čuković

Na humanitarnom balu Rotary kluba Banjaluka članice Inner Wheel kluba Banjaluka organizuju humanitarnu tombolu.

Foto: Ranko Čuković

Kako su navele članice Inner Wheel kluba Banjaluka, cilj organizovanja ove tombole je pomoć Udruženju roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama i lica sa invaliditetom „Moja luka“.

Foto: Ranko Čuković

“Sa željom da im pomognemo u njihovom nastojanju da se održe i da se razviju kao centar u okviru kog bi ova populacija mogla ostvariti razičite potrebe kao što su: dnevno i višednevno zbrinjavanje, radna okupacija, zapošljavanje i stanovanje uz podršku, ovu humanitarnu tombolu posvetićemo njima”, kazala je Sanja Mataruga, predsjednica Inner Wheel kluba Banjaluka.

Ovo udruženje osnovala je grupa entuzijasta, roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, kao dobrovoljnu, neprofitabilnu organizaciju građana i humanih ljudi. Korisnici Udruženja su djeca, mladi i odrasle osobe sa invaliditetom i njihove porodice. Većina korisnika ima višestruka onesposobljenja, nepokretni su ili polupokretni, nesamostalni i u potpunosti ovisni o tuđoj pomoći.

Misija Udruženja „Moja luka“ je socijalni model podrške osobama sa invaliditetom prema kojem se zajednica sa svim svojim sadržajima prilagođava potrebama svih građana, uključujući i građane različitih mogućnosti, kao i potpuna socijalna uključenost i ostvarivanje svih ljudskih prava osoba sa invaliditetom bez ikakve diskriminacije zasnovane na invaliditetu.

Iz Udruženja navode da im je dugoročni cilj razvoj centra za osobe sa smetnjama u razvoju u Banjaluci, u okviru koga bi se zadovoljavale različite potrebe ove populacije.

Foto: Ranko Čuković

„Ovom prilikom se zahvaljujemo članicama ‘Inner Wheel kluba’ Banjaluka koje su odabrale da podrže naš rad, kao i svim ljudima otvorenog srca, čija nesebična podrška omogućava opstanak i rad Udruženja ‘Moja luka’, a našim korisnicima i njihovim proodicama kvalitetniji i bolji život“, kazali su iz Udruženja.

Foto: Ranko Čuković

Za zabavni dio večeri zadužena je Maja Tatić, poznata banjalučka pop pjevačica čiji su hitovi uljepšali veče svih prisutnih.

Foto: Ranko Čuković

Na Rotary humanitarnom balu u Banjaluci bili su prisutni i gosti iz Beograda, Rotary klub Dunav.

Foto: Ranko Čuković

Foto: Ranko Čuković

(A.M.)