Uskoro restauracije još jednog kulturno-istorijskog spomenika, kuće porodice Pozderac

Restauracija kuće porodice Pozderac u Cazinu, kulturno-istorijskog spomenika pod zaštitom države, započeće u ovoj godini nakon što su konačno otklonjene sve administrativno pravne prepreke koje su sprečavale realizaciju ovog projekta, pišu Nezavisne.

Prema riječima Muhameda Dervića, direktora Kulturnog centra u Cazinu, u proteklim mjesecima bilo je dosta problema u vezi sa dobijanjem raznih vrsta dozvola, što je onemogućilo početak radova.

“Projekat će se odvijati u dvije faze, a prva podrazumijeva rekonstrukciju krova i vanjske radove, a sredstva za to su već ranije osigurana. Procjene su kako će vrijednost ovih radova iznositi 200.000 maraka”, kazao je Dervić.

On je rekao da su planovi da cjelokupna restauracija građevine bude završena u ovoj godini, a pretpostavlja se kako će vrijednost svih radova iznositi oko pola miliona maraka.

“Tokom restauracije ne smije biti narušena autentičnost objekta, znači sve se mora raditi s izvornim materijalima, počevši od drvene šindre kojom je prekriven krov kuće pa do ostalih detalja”, kaže Dervić.

Porodična kuća porodice Pozderac sagrađena je oko 1820. godine.

Sama arhitektura objekta, raspored prostorija, kao i vrsta materijala koji je upotrijebljen prilikom njegove gradnje, kao i način obrade pojedinih dekorativnih elemenata skoro je identična objektu Eminagića konaka u Tešnju, što potvrđuje tvrdnju da je objekat podignut u prvoj polovini XIX vijeka.

Do danas djelimično je ostao sačuvan namještaj (sećije) iz perioda prije Drugog svjetskog rata, ali sa vidljivim oštećenjima od metaka i gelera.