UniCredit Fondacija izdvaja 3 miliona evra za inicijativu ‘Call for Education 2023’

Inicijativa će podržati programe borbe protiv obrazovnog siromaštva u BiH i još 9 zemalja u kojima je UniCredit Grupa prisutna

UniCredit Fondacija, u skladu sa svojom svrhom da otključa potencijal sljedeće generacije Evrope kroz jednake obrazovne mogućnosti, pokreće inicijativu „Call for Education 2023“ kako bi podržala programe neprofitnih organizacija u borbi protiv nedostataka u obrazovanju u svim zemljama u kojima UniCredit Grupa posluje.

Inicijativa će, pored Bosne i Hercegovine, uključiti još 9 zemalja: Austriju, Hrvatsku, Češku, Njemačku, Mađarsku, Italiju, Srbiju, Slovačku i Sloveniju, a UniCredit Fondacija će izdvojiti ukupan doprinos od 3 miliona evra s ciljem identifikacije i podrške programu za učenike srednjih škola (starosne grupe 11-19), koje sprovode neprofitne organizacije, s posebnom pažnjom na:

·         suzbijanje ranog napuštanja škole

·         podsticanje univerzitetskog obrazovanja

·         sticanje adekvatnih vještina za ulazak na tržište rada

Andrea Orcel, predsjedavajući UniCredit Fondacije, izjavio je: „Obrazovanje je temeljna pokretačka snaga za budućnost Evrope i čvrsto vjerujem da je naša odgovornost, kao evropske institucije, da dosljedno identifikujemo i podržimo mlade talente unutar zajednica u kojima poslujemo, jer upravo oni postavljaju temelje za napredak i uspjeh našeg kontinenta u godinama koje dolaze. S toga, s ponosom objavljujemo ovaj Poziv koji uključuje 10 zemalja u kojima smo prisutni. Ova inicijativa je savršeno usklađena uz opredijeljenost UniCredit Grupe da našim zajednicama stalno pruža priliku za napredak i poboljšanje u društvenim aspektima, a u skladu s ESG strategijom i strateškim planom banke.”

Neprofitne organizacije svoje prijave mogu podnijeti na namjenskoj platformi do 08.09.2023. godine.

Izborna komisija će do kraja oktobra 2023. godine odabrati oko 20 pobjedničkih projekata, pri čemu će biti određen i iznos same podrške.

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama i pojašnjenjima, kandidati se mogu obratiti putem e-mail adrese UniCredit Fondacije: [email protected].