Umičević na sajmu u Italiji: Pokretanje domaće proizvodnje je spas za obućarsku industriju

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, posjetio je prošle sedmice svjetski Sajam obuće “Expo Riva Schuh” u italijanskom gradu Riva del Garda, gdje je razgovarao sa značajnim brojem proizvođača iz industrije kože i obuće, te se upoznao s trenutnom situacijom u ovoj industriji u svijetu, koja nije nimalo sjajna.

Naime, ovaj svjetski priznati sajam, posvećen je kožnoj galanteriji, modnim detaljima i torbama na kojem su svjetski izlagači predstavili kolekcije sandala, patika i dječje obuće za ljeto 2024. godine.

Prenoseći svoje impresije sa ovog velikog događaja, Umičević, koji je i predsjednik Izvršnog odbora Udruženja tekstila, kože i obuće Republike Srpske, upozorio je da je među izlagačima na sajmu prisutna zabrinutost zbog klimatskih promjena, recesije i nestašice prirodnih materijala, što je sve zajedno dovelo do pada prodaje.

“Tokom posjete sajmu ostvarili smo nove kontakte i nastojaćemo da Tvornica obuće ‘Bema’ predstavi svoje proizvode na ovom sajmu, uz podršku Vlade RS i Privredne komore RS. Pokretanje domaće proizvodnje je spas za obućarsku industriju koja se trenutno pravi uglavnom lohn proizvodnjom (iznajmljivanjem radne snage), a i te kako imamo šta da ponudimo domaćem i inostranom tržištu”, rekao je Umičević, koji ima ogromno životno i iskustvo rada u privredi, jer je iza njega više od četiri decenije rada u industriji obuće, što je svakako podatak za svaki respekt.

Upravo zbog njegovog znanja i višedecenijskog iskustva, te zbog donošenja pravovremenih odluka i sklapanja dobrih poslovnih partnerstava, Tvornice obuće “Bema” Banjaluka je jedna od najuspješnijih tvornica u ovom sektoru u Republici Srpskoj i BiH, koja zapošljava oko 1.200 radnika, i koja redovno i bez dana kašnjenja izmiruje sve svoje obaveze prema radnicima, državi i dobavljačima. Umičević je ranije rekao da je podrška Vlade RS u prethodnoj godini bila spas, pa su tvornice iz ovog sektora čak povećale i broj radnika

“Uzdamo se u Vladu kontinutiteta, jer je Radovan Višković ostao na čelu Vlade RS, a on je zaslužan za ovo što smo mi obućari uradili u posljednje tri godine. A uradili smo puno, od ulaganja u opremu do povećanja standarda radnika”, naglasio je Umičević, koji s velikim uspjehom vodi “Bemu” već 18 godina, a koja je za to vrijeme izrasla u pravog privrednog giganta i jednog od simbola Banjaluke.

N.Sp.