U Banjaluci umjesto parkinga niču novi parkovi

Više od decenije poslije zadnje izmjene, pred odbornicima gradskog parlamenta sutra će se naći prijedlog urbanističkog uređenja užeg centra najvećeg rada Srpske koji će utvrditi izgled jezgra Banje Luke za narednih nekoliko decenija. Ovo je najkrupnija urbanistička promjena uređenja centra grada od tridesetih godina prošlog vijeka.

Dugo očekivan plan, izrađen u uskoj koordinaciji sa gradskim arhitektom Ivanom Raškovićem, definiše budući izgled nepunih 50 hektara zemljišta na najatraktivnijoj poziciji u gradu, na potezu od stare autobuske stanice do sjedišta Puteva RS, odnosno, poprečno gledano, od Aleje Svetog Save do tvrđave Kastel.

Gradonačelnik Igor Radojičić ističe da se ovim planom nastavlja projekat započet još tridesetih godina prošlog vijeka, kad je definisan sadašnji izgled centra grada.

– U vrijeme Vrbaske banovine kocipirana je današnja centralna osa, koja se proteže na pravcu od robne kuće Boska, Gospodske ulice, Hrama Hrista Spasitelja pa sve do Narodnog pozorišta. Na toj, postojećoj osi sada se radi poprečna linija, koja se proteže od današnjeg parkinga na Staroj autobuskoj stanici, parkinga kod Muzeja savremene umjetnosti pa sve do zgrade Puteva RS – kaže Radojičić.

Prema njegovim riječima, po ovom planu, sadašnji javni parking na lokaciji stare autobuske stanice zamijeniće veliki park, u čijem bi centru trebalo da bude izgrađen spomen vojvodi Stepi Stepanoviću, dok bi ispod ove lokacije bio izgrađen podzemni parking.

U nastavku, „nestaje“ i sadašnji parking kod Muzeja savremene umjetnosti kojeg će zamjeniti novi trg.

Gradski arhitekta Ivan Rašković objašnjava da se, poslije tzv. Parkića, plan nastavlja izgradnjom još jednog parka, nazvanog po Banu Milosavljeviću, koji bi u potpunosti „pokrio“ današnji tzv. Zenitov parking.

-Sam naziv parka nije slučajno izabran budući da se, faktičkim, ovim regulacionim planom nastavlja ono što je započeto u vrijeme Vrbaske banovine, kad je definisan sadašnji izgled centra grada. U nastavku, poslije Banovog parka, predviđena je izgradnja velike, široke aleje sa mnogo zelenila na čijem bi kraju bio izgrađen trg na kojem bi bilo podignuto centralno spomen obilježje borcima Odbrambeno otadžbinskog rata – navodi Rašković.

On je naglasio da se ovim uređenjem nastoji ispuniti opredjeljenja aktuelne gradske administracije da se planira što više zelenih površina u centru grada, ali i aktuelnih trendova iz drugih velikih gradova u kojim se parkiranje vozila planira gotovo isključivo u podzemnim garažama.

Istovremeno, novi regulacioni plan za centralno gradsko područje, između ostalog, predviđa i gradnju modernih višespratnice, od kojih će najveće biti dvije do 15 spratova, koje su planirane na lokaciji ispod Tehničke škole. Moderna višespratnica planirana je i na lokaciji sadašnje „Ploče“ na Tržnici, kao i na mjestu nekadašnjeg kina „Kozara“.