U Banjaluci otvorena izložba Damiena Hirsta

U Muzeju savremene umjetnosti RS (MSURS) u Banjaluci sinoć je otvorena izložba “Nova religija” britanskog umjetnika Damiena Hirsta.

Postavljanje ove izložbe rezultat je saradnje British Councila i Paul Stolper Gallery iz Londona koja je vlasnik radova izloženih u galeriji MSURS-a.

Otvaranju izložbe prisustovali su britanski ambasador u BiH Edward Ferguson, direktorica vizuelne umjetnosti British Councila Emma Dexter, Paul Stolper vlasnik istoimene galerije koji je 2005. prvi postavio ovu izložbu, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, predstavnici Vlade RS te brojni gosti i posjetioci.

Direktorica MSURS-a Sarita Vujković istakla je značaj ove izložbe, kako za sam Muzej, tako i za Banjaluku.

“Muzej savremene umjetnosti RS pokazao se kao najadekvatniji za postavljanje izložbe, što nas čini jako ponosnima. Poslije toga uslijedio je niz priprema i provjera od veličine prostora do uslova prostora gdje bi se radovi izlagali”, rekla Vujković.

Direktorica vizuelnih umjetnosti British Councila Emma Dexter kazale je da je Hirst vjerovatno najuticajniji i najpoznatiji britanski živući umjetnik.

“Hirst je veoma smion umjetnik, on postavlja, spaja i sukobljava naizgled nespojivo. Ali, on ne propovijeda, ne govori vam šta, kako i o čemu da mislite već vas izaziva na to svojim djelima” rekla je Dexter dodajući da je Hirstova umjetnost kombinacija harizme i genijalnih ideja.

Izložbom „Nova religija“ (New Religion) Hirst želi da nas podstakne na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i nauci. Postavka je osmišljena kao kompaktna cjelina sa četrdeset četiri grafike i četiri skulpture a funkcionišu kao ciklus fresaka – od Stvaranja svijeta do Posljednjeg suda.

Ovi intrigantni radovi okružuju oltarsku ikonu s krstom optočenim pilulama u obliku dragulja, dječjom lobanjom i srcem obmotanim bodljikavom žicom, te pilulom isklesanom u mermeru. Ovi elementi koji čine “Novu Religiju” stvaraju kapelu posvećenu želji da se smrtnost drži pod kontrolom, želji koja u isti mah ne može pomoći u suočenju sa smrću.

Izložba istražuje kompleksne odnose između medicine i vjere, te umjetnosti i religije, što su centralne teme koje već dugi niz godina zaokupljaju Hirsta. Od 2005. godine, kad je prvi put postavljena u galeriji Paul Stolper, “Nova religija” je prikazana u Oslu, Moskvi, Veneciji, Londonu i Gdansku. U Banjaluku je izložba stigla iz Poljske a svi zainteresovani je mogu pogledati do 27. maja kada ide u još nekoliko galerija na Balkanu.

hirst19

hirst03  hirst14

hirst13

hirst09

hirst12

hirst05