“Think pink” kampanja: I ove godine Krug podrške za prevenciju karcinoma dojke

UniCredit u BiH zajedno s kompanijom Visa i udruženjem „Think pink – Zajedno smo jedno“ i ove godine nastavlja inicijativu „Moj krug podrške“, kako bi se podigla opšta svijest o prevenciji karcinoma dojke. U cilju osnaživanja zdravlja žena i borbe protiv karcinoma dojke, želja je ukazati na važnost redovnih preventivnih pregleda. Svi korisnici UniCredit Visa kartica će od 15.09. do 31.10. biti u prilici pridružiti se krugu podrške, s obzirom na to da za svako plaćanje navedenim karticama, UniCredit u BiH i Visa izdvajaju 1KM u fond „Zajedno smo jedno“, osiguravajući besplatne mamografske preglede širom Bosne i Hercegovine, uz poštovanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Inicijativu su prepoznali i podržali: Klix.ba, Bljesak.info, Dnevni Avaz, magazin Azra, Bonjour.ba, IMG groupa, Europlakat, banjaluka.net i Nezavisne novine.

Nela Hasić, regionalna direktorica Udruženja “Think pink – Zajedno smo jedno“ ovom prilikom je izjavila: “Zahvaljujući partnerstvu s UniCredit u BiH i kompanijom Visa, uspjeli smo prevladati teškoće izazvane pandemijom Corona virusa i u najizazovnijoj godini od osnivanja obaviti važne aktivnosti za zdravlje žena, kao što su besplatni mamografski pregledi u cijeloj Bosni i Hercegovni. Sretni smo što ste prepoznali značaj aktivnosti koje provodi naše Udruženje, svjesni da pandemijom nisu nestale druge bolesti, među kojima je karcinom dojke. U  vremenu najveće krize, odgovornost i brigu o zajednici u kojoj živimo zajednički smo stavili na prvo mjesto. Ponosni smo što i u ovoj godini nastavljamo sa saradnjom na projektima koji omogućavaju prevenciju bolesti i podršku ženama koje boluju od karcinoma dojke.”

„Živimo na izvoru informacija, a ipak se čini da i dalje nismo dovoljno svesni važnosti prevencije i vođenja računa o sopstvenom zdravlju. Ovim projektom u saradnji sa našim partnerima se trudimo da malim koracima povežemo žene u Bosni i Hercegovini u onome što je najvažnije. Pozivamo i vas da budete deo tog kruga podrške i odgovornosti.“, rekao je gospodin Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu.

Predsjednici Uprava UniCredit banaka u BiH, UniCredit Bank d.d. Mostar, gospođa Amina Mahmutović i UniCredit Bank a.d. Banja Luka, gospodin Gordan Pehar, naglasili su važnost podrške ovoj vrsti društveno odgovornih akcija: „Podrška i briga za naše zajednice je naša dužnost, stoga nastojimo biti kreatori inkluzivnijeg društva, osluškujući potrebe ranjivih kategorija. Ponosni smo što je ova inicijativa spasile živote žena u prethodnoj godini i drago nam je da smo i ove godine udružili naše snage u ovoj važnoj misiji. Najvažnije je probuditi svijest, jer jedino i isključivo prevencija jeste definicija zaštite od ove zloćudne bolesti. Mi smo dio rješenja i namjeravamo ostati posvećeni inicijativama za dobrobit našeg društva.”

Krug je, kao pojam, oduvijek predstavljao simbol savršenstva i jednakosti. I zbog toga smo baš krug izabrali za naziv ove inicijative. Istovremeno simbolizuje i vrijeme koje je od izuzetne važnosti i ključno za uspješniju prevenciju i liječenje. Podsjećamo da je prošle godine kroz ovu inicijativu prikupljeno preko 61.000 KM, čime je osigurano preko 1500 besplatnih mamografskih pregleda, na 25 lokacija širom Bosne i Hercegovine, koji su omogućili blagovremeno otkrivanje promjena i pokretanje daljnjih pretraga kod 66 žena, jer prevencija i blagovremena reakcija spašavaju živote.

Pridružite nam se i budite i vi dio kruga.