Tepih na zidu

Da li ste svjesni da tepisi mogu biti atraktivniji na zidu nego na podu? Danas postoji veliki broj dezena, oblika i materijala tepiha, od kojih se neki i dalje izrađuju ručno (u pravilu tradicionalnih dezena i dosta visokih cijena) ili industrijski (modernih dezena, sa dosta umjetnih materijala).

Zanimljivo je da su tepisi sve do 18. vijeka stavljani na zid ili sto, jer su jednostavno bili previše dragocjeni da bi se po njima gazilo. Ta privilegija bila je rezervisana samo za pripadnike klera i plemstva, koji su smatrani “dostojnim” da gaze taj uzvišen predmet. Istu simboliku prenosi crveni tepih po kojem danas šetaju filmske zvijezde.

U svijetu savremenog dizajna tepisi doživljavaju novu renesansu. Za najbolje kompanije dizajniraju i čuveni modni dizajneri poput Vivienne Westwood. Najprodavaniji tepisi trenutno su oni koji dolaze iz ateljea najpopularnijih dizajnera današnjice Torda Boontjea i Patrizije Urquiole, koji dizajnu tepiha pridaju veliku važnost.

Mjesto tepihu je svakako u dnevnom boravku, dječjim sobama i spavaćim sobama (najčešće kao “staza”). Ako imate koji tepih viška ili želju za originalnim dekorom, podignite tepih na zid, a inspiraciju možete naći u našim primjerima.

  • Tepih sa gustim tkanjem može izgledati bolje na zidu nego na podu. Posebno kada dođe do čišćenja.
  • Tepisi i prostirke sa etno motivima naročito su popularni kao zidni dekor. Koloritnim tkanjem izdvajaju se po vrijednosti, ali i po privlačnosti. Ako imate neki tradicionalni bosanski ili pirotski ćilim, pokušajte ga objesiti na zid, ili uramiti u stakleni okvir ako je manjih dimenzija.
  •  Čuveni marokanski tepisi su na cijeni zbog izrade i ljepote. Jedan takav tepih bilo bi šteta ne postaviti na takav način da postane centralni dekor na zidu i da oplemeni prostoriju. Bio bi idealan u spavaćoj sobi, prostoriji mira i opuštanja.
  • Sa druge strane, tu su i tepisi i prostirke zanimljivih uzoraka i kombinacija boja. Moderni i minimalistički, često su na njima neočekivani printovi i zanimljive grafike, tako da vam doslovno mogu poslužiti kao dekor alternativne umjetnosti.

Rug4

Rug3 32064198_001_f

BPF_original_rug-wall-tapestry_beauty-a_4x3.jpg.rend.hgtvcom.1280.960

Rug5