Svjetlost kao glavini adut u stanu od 144 kvadrata u kojem se spajaju minimalizam i klasični stil

Danas malo idemo do Rusije, točnije do Sankt Peterburga, ali ne na nogometno prvenstvo nego u jedan prostrani i svjetlošću okupani stan. U samo centru grada, u staroj jezgri, naišli smo na naizgled jednostavnu, ali doista zanimljivu adaptaciju stana od 144 metra četvorna. Mladi duo Alexander Malinin i Anastasia Sheveleva iz arhitektonskog studija INT2 architecture koji potpusuju porjekt ovog uređenje s nama su podijelili priču o tome kako je tekao cijeli proces.

U prostoru se nalazi prostrani dnevni boravak koji je spojen s kuhunjom i blagovaonicom, dvije spavaće sobe te dvije kupaonice, dugi i sadržajni hodnik i terasa.

Glavna zadaća projekta bila je očuvanje izvornog prostora i iskorištavanje fenomenalnog prirodnog dotoka svjetlosti u prostor, stoga su sva glavna područja (dnevni boravak, kuhinja i spavaće sobe) smješteni uz prozore koji su se zatečeni u prostoru, a pomoćne prostorije i kupaonice smještene su uz prazan zid, ali u tom procesu nisu zakinute, nego su zahvaljujući staklenim stijenkama jednako tako okupane svjetlošću koja igra glavu ulogu i u prostorima za odmor i blagovanje.

– Željeli smo što više sačuvati svjetlost i volumen sobe, pa je dnevni boravak koji je spojen s kuhinjom i blagovaonicom dobio središnji dio stana s dva prozora, a glavnoj spavaćoj sobi je pripao treći prozor te je ona odvojena od zajedničkog prostora staklenom pregradom, jednako kao i kupaonica tako da bi se doprinijelo očuvanju osjećaj zajedničkog prostora – navode arhitekti.

Interijer je mješavina minimalizma s klasičnim elementima. U prostranom dnevnom boravku elegantna metalna knjižnica pridružuje se klasičnim dvostrukim vratima s bakrenim okovom, u spavaćoj sobi se pored kreveta jednostavnog oblika ističe starinski francuski ormar. U asketskoj bijeloj kupaonici bakrena kada klasičnog oblika stoji uz elegantne metalne ljestve za ručnike i ormarić ispod umivaonika, dok spavaćoj sobi za goste predivna antička komoda izabrana je kao primjer tog spoja klasike i suvremenog minimalizma.

– Bakreni elementi provlače se i dalje kroz detalje u interijeru: slavine, noge, šarke, ručke, kuke, lampe, razdjelnici; a korištena su i minimalistička tehnološka rješenja. Dok se i modernistički detalji mogu se pratiti kroz čitav interijer: lukovi, zaobljavanje elemenata, sferični svjetiljke u matiranom bijelom staklu. Na taj način smo željeli zaokružiti tu priču gdje se spajaju elementi klasičnog uređenja u modernog minimalizma – objašnjavaju nam arhitekti za kraj.

(Jutarnji.hr)