Svako drvo je drvo života, a 100 miliona stabala potrebno da napravimo značajan iskorak u obnovi šumskog fonda u najugroženijim područjima

Ponašanje ljudi i nedovoljna briga za sredinu u kojoj živimo sve više dovodi u opasnost najvažnije šumske regije naše planete, a klimatske promjene postaju klimatska kriza koja ugrožava sva živa bića na zemlji.

Poznata je izreka “Šume su pluća svijeta”, a njihova funkcija je narušena sve većim razmjerama klimatskih promjena koje najviše pogađaju upravo najugroženija šumska područja na svijetu, čija zaštita i obnova bi trebalo da postane globalni prioritet.

Koliko je drveće važno za održavanje prirodne ravnoteže, svima nam je poznato, ali da li ste znali za podatak da obnova tropskih šuma čini čak 30% aktivnosti koje je potrebno realizovati na globalnom nivou, kako bismo zaustavili klimatske promjene.

Upravo iz tog razloga UniCredit banka Banja Luka je, kao prva banka na teritoriji BiH,  podržala inicijativu kompanije Mastercard “Neprocjenljiva planeta” (Priceless Planet Coalition) koja ujedinjuje potrošače, finansijske institucije i zajednice u zajedničkom cilju – sadnja 100 miliona stabala u najugroženijim područjima širom svijeta i podršku obnovi šumskog fonda na globalnom nivou.

Ako se pitate na koji način i vi možete dati svoj doprinos obnovi globalnog šumskog fonda, pozivamo vas da kao klijent UniCredit banke Banja Luka koristite novu uslugu Google Pay plaćajući robu i usluge mobilnim telefonom, jer svaka transakcija digitalizovanom UniCredit Mastercard karticom, do 20. marta 2024. godine, znači donaciju i sadnju jednog novog stabla. 

Google Pay je novi način jednostavnog, sigurnog i brzog plaćanja mobilnim telefonom, dostupan korisnicima UniCredit Mastercard kartica i m-bank aplikacije – mobilnog bankarstva UniCredit banke Banja Luka. Plaćanje digitalnim novčanikom se obavlja beskontaktno, bez otključavanja uređaja, prinošenjem mobilnog telefona POS terminalu na prodajnim mjestima koja nude mogućnost beskontaktnog plaćanja. Kako aktivirati Google Pay uslugu, saznajte ovdje.

U okviru akcije “Neprocjenjiva planeta”, UniCredit banka Banja Luka je zajedno sa svojim klijentima u toku 2022. godine posadila čak 7.500 sadnica i na taj način direktno uticala na smanjenje emisije štetnih gasova te očuvanje životne sredine i biodiverziteta.