Sutra prva utakmica: KKI “Vrbas” stigao na turnir u Kazanju

Ekspedicija Košarkaškog kluba invalida (KKI) “Vrbas”, predvođena predsjednikom kluba i priznatim sportskim radnikom Marinkom Umičevićem, stigla je jutros u ruski grad Kazanj, gdje će narednih dana učestvovati na prestižnom turniru “Kup Tifa”, koji će biti održan u gradu Kazanju od 27. maja do 2. juna.

Kao što je poznato, ekipa “Vrbasa” koja je aktuelni šampion BiH i regionalne NLB lige, te osvajač domaćeg kupa, će u utorak, 28. maja igrati na ovom turniru kojeg organizuje ruski klub “Krila Barse”, na kojem učestvuje i klub “Šans” iz ruske Tjumenjske oblasti. Dva dana kasnije, 30.maja biće odigran i turnir u basketu 3×3.

Zajedno sa prvim čovjekom ovog uspješnog sportskog kolektiva, na daleki put u Rusiju otišli su i: Biljana Nedić (kapiten), Dražen Duvnjak, Pero Kuzmanović, Slavko Šimić, Elvir Purić, Dragan Sikima, Ademir Demirović, Nenad Ritan, Vlado Švraka, Mufid Čejvan, Milan Jović i Bojan Brkić, dok će ih sa klupe prevoditi treneri Goran Matić i Bojan Bajić, te službeni predstavnik kluba Milica Švraka.

“Uvijek idemo da pobjedimo i tako će biti i ovog puta. Naravno odlazimo kod našeg bratskog kluba “Krila Barsa”, čiji igrači i rukovodstvo su prošle godine bili kod nas i kada smo potpisali Povelju o bratimljenju. Sada ćemo imati priliku za nova druženja, i mi se radujemo što ćemo sticati nova prijateljstva, jer sport između ostalog zbližava ljude. Želim istaći da će nas primiti gradonačelnik Kazanja, a osim toga obići ćemo terene gdje će u junu tekuće godine biti održane Igre BRIKS-a”, rekao je Umičević, čovjek koji svojim entuzijazmom, energijom, sredstvima daje snagu KKI “Vrbas” i igračima da igraju hrabro, požrtvovano i da u najboljem mogućem svjetlu predstavljaju svoju Banjaluku i Republiku Srpsku, što i čine već više od dvije decenije.

Prema njegovim riječima, u utorak će imati priliku da uživo prate drugu utakmicu plej-ofa šampionata Rusije između Uniksa i CSKA iz Moskve.

“Iskoristiću boravak u Kazanju kako bi uspostavio privrednu saradnje Tvornice obuće “Bema” sa tamošnjim privrednicima. Nadam se da će ovo putovanje biti od višestruke koristi”, najavio je Umičević, koji je nadaleko poznat kao uspješan privredni, koji je sa velikim uspjehom dvije decenije na čelu banjalučke Tvornice obuće “Bema”.

Nakon što su stigli u Kazanj, Umičević je izjavio da je sve prošlo kako treba i da je ekipa u sjajnom raspoloženju stigla na odredište. Dodao je da im je danas dan za odmor, a iskoristiće ga za obilazak grada.

Inače, ekipu iz Banjaluke srdačno su dočekali predstavnici “Krila Barse”, Sergej Čistov i Natalija Kulešova, a pozivnicu za turnir predsjednik KKI “Vrbas” Marinko Umičević dobio je lično od Andreja Kirilenka, proslavljenog košarkaša, a sada predsjednika Ruske košarkaške federacije.

“Prošle godine kada su bili naši gosti potpisali smo Povelju o saradnji i mi smo postali dva bratska kluba. Želio bih da im se zahvalim na lijepom dočeku i biće ovo još jedno lijepo zajedničko druženje. Na terenu očekujem pobjedu svoje ekipe”, dodao je Umičević, koji decenijama daje ogroman doprinos opstanku mnogih sportova i sportskih klubova u Republici Srpskoj, pa tako i ovog, a ujedno radi veliku promociju našeg sporta i naše Republike Srpske. Zato je, ukoliko postoje mogućnosti, potrebno podržati ovog neumornog sportskog radnika, entuzijastu, koji za sport i sportiste daje sve, kome ništa nije teško za sportiste i sport i koji je trenutno volonterski angažovan u rukovodstvima više sportskih klubova i saveza, te ih i finansijski pomaže.

Treba napomenuti i da je zajedno sa ekipom KKI “Vrbas” otputovala i ekipa Simić TV, Vladimir Simić i Vidosav Đurđević koja će raditi prenose utakmica. Sa ekipom su otišli član uprave Željko Aleksić i portparol Slobodan Babić.

Podsjećanja radi u utorak, 28. maja igra se turnir, a prvo će se od 10 časova sastati KKI “Vrbas” – “Šans”, nakon toga igraju “Krila Barse” i “Šans”, te KKI “Vrbas” – “Krila Barse” (14 časova). Dva dana kasnije biće takmičenje u basketu 3×3 sa početkom od 13 časova.

Ekipu je pred polazak ispratio i trofejni košarkaški trener Dragan Bajić, a igračima i rukovodstvu kluba puno uspjeha poželio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Ovom treba dodati da je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković častio ekipu sa 500 evra.

Inače, KKI “Vrbas” je odavno svima pokazao i dokazao da se radi o šampionskoj ekipi, sposobnoj za velike domete, a koja bi uz snažniju pomoć institucija bila još uspješnija i moćnija, posebno jer u sebi već dvije decenije, pored sjajnog tima, ima energiju, moć i upornost u liku predsjednika kluba Marinka Umičevića, koji se brine o svemu. A KKI “Vrbas“, ne samo da je desetostruki osvajač Premijer lige BiH u košarci u kolicima, nego je i višestruki osvajač domaćih kup takmičenja, te regionalni šampion košarke u kolicima, ali i učesnik Evrolige, te poznati šampion u ponašanju i predstavljanju Banjaluke i Republike Srpske, tako da pridobiju sve simpatije, gdje god da se pojave.

Velika procedura na čekiranju

Igrači Košarkaškog kluba invalida “Vrbas” su sinoć sa sarajevskog aerodroma poletjeli za Istanbul, odakle su imali let za Kazanj. Treba istaći da je velika procedura prilikom čekiranja, što prije svega odnosi na preuzimanje kolica, točkova za kolica, torbi i slično.

“Ništa ne ide lako, ali se polako i strpljivo završava i ovaj posao”, rekao je neumorni Umičević, koji je naravno bio tu da pomogne igračima da se smjeste, kao i da njihove stvari budu spremljene za transport i preuzimanje.

N.Sp.