Studenti arhitekture grade drveni mol na Vrbasu

Gradnja drvenog mola na rijeci Vrbas, koju izvodi 30 studenata arhitekture i građevinarstva iz Banjaluke, Sarajeva i norveškog Trondhajma, počela je juče ispod dvorane “Obilićevo”.

Igor Radojičić, gradonačelnik, kaže da će studenti u okviru radionice “Dani arhitekture” izvesti manju intervenciju u prostoru koja će obogatiti okolinu.

“Na ovoj lokaciji dobićemo dodatni sadržaj za odmaranje i uživanje, kao i za dajak čamac, što u budućnosti može biti jedan od elemenata naše turističke ponude”, kazao je Radojičić.

Istakao je da je jako pozitivno to što su upravo studenti inicirali ovaj međunarodni projekat.

Igor Kuvač, predsjednik Istraživačkog centra za prostor, kazao je da je projekat finansijski pomogao Tehnički univerzitet iz Trondhajma.

“Projekat obuhvata istraživanje urbane akupunkture, projektovanje urbanističko-arhitektonske strukture i njenu stvarnu izgradnju. Rezultat radionice biće linearna višefunkcionalna struktura koja omogućava sjedenje, uživanje kraj rijeke i rekreaciju”, kaže Kuvač.

Mol bi trebalo da bude završen do petka, kada će biti predstavljeni rezultati ove studentske radionice u okviru otvaranja “Dana arhitekture”.

nezavisne.com