Stan SFRJ na Manhattanu prodaju za 20 miliona dolara

U tekstu pod naslovom “Milionski vrijedne nekretnine bivše Jugoslavije na tržištu” američki New York Post piše o palati na Petoj Aveniji i penthausu u Park Aveniji kao o nepokretnostima vrijednim stotinama miliona dolara.

Prošle sedmice su lideri pet država, nekadašnjih republika SFRJ, postigli konačan dogovor o prodaji 51 nekretnine stečene u bivšoj Jugoslaviji.

Kao jednu od vrednijih nepokrenosti New York Post ističe šestosobni dupleks apartman, sa četiri kupatila na adresi 730 Park Avenija.

stan-sfrj-na-menhetnu

Takođe, tu je vrijedno zdanje koje se nalazi na adresi Peta Avenija 854.

Za te dvije nepokretnosti, koje su u veoma lošem stanju, procjene su već završene, naveo je izvor lista. Penthaus u Park Aveniji vrijedan je više od 20 miliona dolara, a ne koristi se od 1992. godine i predstavlja simbol kolateralne štete žestokih borbi između država nasljednica.

Jugoslovenska vlada je kupila rezidenciju u 1975. za 100.000 dolara.

U tekstu New York Post podsjeća da su 2011. godine imali ekskluzivno pravo obilaska tog stana, koji su svojevremeno koristitli jugoslovenski ambasadori u UN, kao i sam Tito na svojim putovanjima u New York.

Tokom 24 godine, Srbija je plaćala troškove održavanja 2.325 kvadratnih metara prašinom ispunjene rezidencije, 14.000 dolara mjesečno, piše list pozivajući se na izvještaje srpskih medija.

Ko god da bude kupac nekretnine u toj zgradi u Park Aveniji mora biti spreman na bar četvorogodišnje renoviranje, s obzirom na to da se izvođenje radova dozvoljava samo ljeti.

sfrj-stan-u-njujorku

Što se tiče druge nepokretnosti na Petoj Aveniji, u njoj je trentuno smještena stalna misija Srbije u UN, prostire se na 3.650 kvadratnih metara, ima dva lifta, osam kupatila i 32 sobe. Pretrpila je teško oštećenje prvog sprata kada je 1975. godine bačena bomba na podrumsko stepenište.

Posljednjih godina, cijene sličnih nekretnina na toj lokaciji kretale su se između 28 i 36 miliona dolara.