Sagrada Familia dobila građevinsku dozvolu 136 godina od početka gradnje, mora platiti ogromnu kaznu

Bazilika Sagrada Familia, zaštitni znak Barcelone i jedno od najpoznatijih zdanja u Španiji, u idućih će 10 godina gradskim vlastima morati platiti 41 milion dolara jer se objekt gradi već 136 godina bez valjane građevinske dozvole, bez upisa u zemljišne knjige, a i na nekim mjestima izlazi iz gabarita, prenose španski mediji.

Radovi na bazilici, spomeniku koji je na UNESCO-ovu popisu zaštićene kulturne baštine i koju je arhitektonski osmislio čuveni Antonio Gaudi, započeli su 1882.

Postoji samo jedna dozvola iz 1882. koju je izdala Gradska vijećnica Sant Marti de Provencals s napomenom arhitektu Antoniju Gaudiju da se angažuje na legalizaciji gradnje, što on nije učinio. Gradonačelnica Barcelone Ada Colau rekla je da je postignut istorijski dogovor koji će omogućiti da se sva dokumentacija povezana s izgradnjom čuvene bazilike dovede u red.

U roku od 10 godina mora platiti 

Bazilika će gradskim vlastima u idućih 10 godina morati platiti spomenuti iznos. On će se utrošiti na poboljšanje javnog prijevoza i saobraćajne infrastrukture te na bolji pristup spomeniku, a zauzvrat će se njegov status regulisati početkom 2019.

CNN navodi da će 22 miliona evra biti uloženo na poboljšanje saobraćajne infrastrukture, sedam miliona na povećanje dostupnosti metro sistema, četiri miliona na popravak četiri glavne saobraćajnice blizu spomenika te još tri za čišćenje okoline i sigurnost.  Do danas je završeno oko 70 posto bazilike, a trebala bi biti dovršena 2030. godine.