RiTe Ugljevik i UniCredit na zajedničkom projektu unapređenja životne sredine

unicredit

UniCredit Bank Banja Luka i Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik potpisali su ugovor o kreditu u okviru planiranog procesa izgradnje i rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja RiTE Ugljevik, najavljenog tokom prošle godine.

Sredstva će se koristiti za finansiranje nabavke i ugradnje elektrofiltera, te izgradnje specijalnog objekta u koji će filteri biti ugrađeni. Rekonstrukcija elektrofiltera je jedna od kapitalnih investicija RiTE Ugljevik, ali i veoma značajna sa ekološkog aspekta jer će omogućiti značajno smanjenje emisije čvrstih čestica sa 1000 mg/m3 na 50 mg/m3.

Redukcijom emisije čestica iz velikog dimnjaka postiže se zadovoljenje zahtjeva Industrijske direktive Evropske unije, te omogućava pokretanje postrojenja za odsumporavanje dimnog gasa, čija je izgradnja u toku. Preduslov za pokretanje ovog procesa odsumporavanja jeste upravo snižavanje koncentracije čestica u dimnom gasu, što će se postići ugradnjom elektrofiltera.

Potpisivanjem ovog kreditnog aranžmana UniCredit Bank Banja Luka, kao dio UniCredit Grupe snažno podržava zaštitu i unapređenje zaštite čovjekove okoline, te je odobravanjem sredstava u ove namjene, dala svoj doprinos bržoj realizaciji značajnog projekta za RiTE Ugljevik i širu okolinu. Posebno imajući u vidupoštovanje stroge međunarodne i domaće regulative u području ekologije i zaštite životne sredine, koju će RiTE Ugljevik realizacijom rekonstrukcije elekrofiltera i dodatno osigurati.

O UniCredit Bank Banja Luka

S ukupnom aktivom od 1,4 milijarde KM i kapitalom od 186,5 miliona KM, Banka upravlja mrežom od 37  poslovnih jedinica i pokriva Republiku Srpsku, a sa  sestrinskom bankom UniCredit Bank d.d. Mostar i cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine, zbog čega je UniCredit dostupan svakom klijentu u svakom većem gradu i mjestu u BiH.

O UniCredit-u

UniCredit je snažna panevropska grupa sa jednostavnim modelom komercijalnog bankarstva, potpuno posvećen korporativnom i investicionom bankarstvu, koja uspješno koristi svoju mrežu u zapadnoj, srednjoj istočnoj Evropi za potrebe 25 miliona klijenata.

UniCredit nudi lokalnu stručnost, kao i međunarodni okvir i prati i podržava svoje klijente širom svijeta, pružajući klijentima pristup vodećim bankama na 14 tržišta na kojima UniCredit posluje,  kao i u drugih 19  država svijeta.  UniCredit evropska mreža banaka posluje u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Turskoj.