Radni sto Ive Andrića biće dopremljen iz Berlina u Sarajevo

radni-sto-ive-andrica

Ambasada Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini posudiće u narednom periodu Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine radni sto nobelovca Ive Andrića.

Ivo Andrić je spomenuti pisaći sto koristio za vrijeme dok je služio kao ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu.

Načelnica Odjela za medije, kulturu i protokol Veleposlanstva SR Njemačke u Sarajevu Natascha Garloff-Jonkers potvrdila je da će sto bh. javnosti biti predstavljen u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a planirano je i da jedno vrijeme bude izložen i u rodnoj kući Ive Andrića u Travniku.

ivo_andric_radni_sto

Sto će biti vraćen u Njemačku do 1. novembra, zbog potreba Njemačkog društva za vanjsku politiku koji je njegov vlasnik.

Ivo Andrić sto je koristio između 1939. i 1941. godine, dok je bio ambasador u Njemačkoj u diplomatskoj misiji Kraljevine Jugoslavije u ulici Rauch 17.

Nakon rata sve stvari u njoj preuzela je Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Godine 1995. Njemačko društvo za vanjsku politiku kupilo je zgradu, u koju su se uselili 1999. godine.

“Andrićev stol koristi se kao konferencijski stol u Društvu, a ujedno predstavlja i malu atrakciju za posjetitelje koji imaju zanimanje za djelo Ive Andrića. Stol je izrađen od mahagonija na početku 20. vijeka”, istakli su iz Veleposlanstva Njemačke u Sarajevu.