Prvi čovjek rukometa Srpske: Ponosan sam na naše zlatne kadete

Kadetska rukometna reprezentacija Republike Srpske, koja je proteklog vikenda osvojila zlato na prestižnom rukometnom turniru Handball Climax Cup, koji je jubilarni deseti put održan u Solunu, u Grčkoj, pokazala je da rukomet u Republici Srpskoj ima svijetlu budućnost i da ne treba da brinemo za vremena ispred nas, jer već u mladim selekcijama imamo istinske šampione.

Naime, ovo zlato sija još većim sjajem jer je, kao prvo, velika stvar što su ovi momci iz naše Republike Srpske uopšte imali priliku da odu, odnosno otputuju i igraju na ovako prestižnom turniru. A da odu na ovu rukometnu smotru pobrinuo se Rukometni savez Republike Srpske, na čelu sa neumornim prvim čovjekom Saveza Marinkom Umičevićem, uz veliku i nesebičnu pomoć predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kojem mladi rukometaši, stručni štab i Savez još jednom upućuju riječi zahvalnosti.

Inače, Rukometni savez Srpske veliku pažnju poklanja radu sa mladima, a osvajanje ovog turnira u Solunu bez ijednog poraza, poput nezaustavljivog “parnog valjka”, je samo dodatna potvrda toga, pri čemu velike zasluge pripadaju prvom čovjeku rukometa Srpske Marinku Umičeviću, koji je takođe učinio sve da klinci dobiju sve što je potrebno kako bi otišli u Grčku i koji je do sada mnogo učinio za rukomet, ali i sport u Republici Srpskoj uopšte.

Iako nije lično bio u Solunu, Marinko je svakodnevno davao podršku reprezentaciji, bodrio ih, hvalio, prenosio njihove rezultate i utiske sa utakmice, te davao savjete i na taj način po ko zna koji put pokazao koliki je zaljubljenik u rukomet, ali i sport uopšte, jer je riječ o čovjeku koji je već godinama volonterski angažovan u rukovodstvima više sportskih klubova i saveza, a o njegovoj finansijskoj podršci domaćem sportu se mogu pisati dugometražni novinski članci, u nastavcima…

No, vratimo se turniru u Solunu. Naime, na ovoj desetoj jubilarnoj smotri izabranici selektora Nemanje Dmitrovića pokazali su najviše, potvrdili raskošni talenat i na kraju zasluženo došli do pobjedničkog pehara. Redom su padali sljedeći rivali na turniru: Leonidas 43:13, Kozana 27:10, Aesh Pylaia 21:14, PAOK 30:15, te u polufinalu Foivos 38:19. Naši klinci su u velikom finalu savladali ekipu Feronas 25:17, a poslije okončanja susreta uslijedilo je veliko i zasluženo slavlje dječaka Republike Srpske.

Bila je to tvrda utakmica, dostojna finala. Kadeti Srpske su u prvom poluvremenu bili bolji i u nekoliko navrata imali su “plus tri”, da bi na odmor otišli sa prednošću od 14:10. I u drugom periodu naši mladi rukometaši su bili silni, povećavali su prednost i na kraju pobjedili sa konačnih 25:17.

Pojedinačni učinak igrača Republike Srpske na svih šest utakmica na turniru izgledao je ovako: Dejan Purić (28 odbrana), Filip Ignjatić (30 odbrana), Luka (Kojanović 17 odbrana), Luka Vejnović 22 gola, Viktor Stojanović 18, Rašo Pepić 5, Stefan Maksimović 12, Pavle Kapor 3, Lazar Slijepčević 12, Danilo Tubin 15, Konstantin Lukač 4, Anes Mehmedović 12, Nemanja Stupar 28, Sergej Lolić 15, Mihajlo Zec 19, Aleksej Đekić 4 i Matej Bogdanić 15.

Osim toga, treba istaći da su u svim tim utakmicama imali bezbroj sjajnih akcija za koje su bili nagrađeni aplauzom. Pohvale su dobili i od organizatora turnira u Solunu.

“Treba reći da je ovo velika stvar što se Republika Srpska pojavila na ovom turniru i ovi su je dječaci reprezentovali na najbolji mogući način. S toga svi zaslužuju čistu desetku, za igru, ostvareni rezultat i ponašanje na terenu i izvan njega i svi na njih možemo biti ponosni. Vi ste naši šampioni i naš ponos, i to ponos ne samo Saveza, već i Republike Srpske. Moram naglasiti da ste me silno obradovali. Još jednom sve čestitke ovoj zlatnoj generaciji dječaka Republike Srpske, selektoru Nemanji Dmitroviću i Obrenku Miljkoviću, predsjedniku Komisije za omladinska takmičenja Rukometnog saveza Republike Srpske, zatim Slobodanu Babiću, Bogdanu Rankiću, odnosno cijeloj našoj delegaciji. I ovog puta su sa tribina imali podršku Jelene Jovanović, šefa Predstavništva Republike Srpske u Solunu, kojoj takođe upućujem riječi neizmjerne zahvalnosti”, rekao je predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević, kojem su igrači i stručni štab zahvalili što im je omogućio put na ovo prestižno takmičenje u Grčku.

A ovo svakako nije ni prvi ni posljednji put, niti sport, niti takmičenje, koje svojim sredstvima, imenom i prezimenom, autoritetom uspješnog privrednika i britkog političara, pomaže Marinko Umičević, istinski humanosta, priznati sportski radnik i čovjek koji nas svojim dobrim djelima non stop podsjeća da moramo biti društveno odgovorni, i na tome mu mnogi mpogu samo pozavidjeti i ugledati se na njega, jer nije sve u novcu i ličnoj zaradi.

Podrška iz Predstavništva RS

Jelena Jovanović, šef Predstavništva Republike Srpske u Solunu, redovno je bila uz kadetsku rukometnu reprezentaciju Republike Srpske, koja se okitila zlatom. Za ove mlade i talentovane igrače, kao i za ostalu delegaciju, prvo je upriličila prijem. Potom je pratila sa tribina utakmice kadeta i bila je impresionirana njihovim sjajnim partijama. Ono što je sigurno, a to je, da Republika Srpska ima sjajnog predstavnika u Solunu u imenu Jelene Jovanović, ali i da može biti ponosna na ove rukometaše koji su dostojno reprezentovali Srpsku.

Priznanje za sudije Baraća i Šatordžiju:

Mlade rukometne sudije iz Republike Srpske, Vladimir Barać i Vedran Šatordžija, sudili su finale za rukometašice na turniru u Solunu. Ovo je svakako priznanje za njih dvojicu, ali i potvrda da su sjajno obavljali posao u ranijim mečevima na ovom turniru. Sigurno da je ovo priznanje i za Sudijsku organizaciju, kao i Rukometni savez Republike Srpske, kojeg sa velikim uspjehom predviodi neumorni Marinko Umičević.

“Sve čestitke Vedranu Šatordžiji i Vladimiru Baraću i treba istaći da su dobili pohvale od organizatora Handball Climax Cupa”, rekao je prvi čovjek rukometa Republike Srpske.

 

N.Sp.