Prirodni “BX Kamen” pogodan za sve vrste obrade

Prirodni kamen sve je popularniji materijal za uređenje doma ili dvorišta. Osim što ima visoku estetsku vrijednost karakterišu ga bogate boje i teksture, te je gotovo neuništiv.

Za prirodni kamen se kaže da je vanvremenski, klasičan, da je materijal koji svaki prostor može učiniti luksuznim. Ovaj materijal je ne samo prihvatljiv već i poželjan element u savremenoj arhitekturi.

Vlasnici nekretnina se odlučuju za prirodni kamen zbog njegove ljepote, trajnosti, praktične ugradnje i lakog održavanja. Pored toga, ovaj građevinski materijal ima široku paletu boja i tekstura, što pruža mogućnost izbora one nijanse koja dopunjuje već postojeći stil i unosi dodatnu toplinu u svaki dom.

Ukoliko razmišljate o tome da neke od površina u enterijeru ili eksterijeru vašeg doma obložite prirodnim kamenom, tu je “BX Kamen”. Nalaze se u okolini Jajca, a kompletan prodajni asortiman možete pogledati i u Trnu.

Prirodni “BX Kamen” je vrhunski građevinski materijal koji možete koristiti na različitim mjestima u i oko vašeg doma.

“Rijetko koji materijal daje toliku slobodu i širinu u primjeni kao što je to kamen. Od najranijih vremena, kada se obrađivao ručno pa do dana današnjeg kada se to uglavnom radi uz pomoć mašina, kamen se koristi u najrazličitije svrhe. Nekad je bio isključivo građevinski element, a danas se sve vise koristi i kao dekorativni element”, kaže Neda Oroz, menadžer prodaje u ovoj kompaniji.

Prema njenim riječima vrsta kamena i  njegove osobine određuju i mogućnosti različitih obrada.

“Nisu svi materijali podobni za svaku obradu. Što se tiče našeg kamena, ponosni smo na činjenicu da možemo da primjenjujemo gotovo sve načine i tehnike obrade”, ističe Oroz.

Ona pojašnjava da je zahvaljujući svojim geomehaničkim svojstvima “BX Kamen” pogodan za poliranje, stokovanje, paljenje, pjeskarenje, četkanje, tumbanje, i cijepanje kojim se dobija dekorativni kamen.

Poliranjem kamena dobija se sjajna površina koja odbija svjetlost, naglašava boju i ističe ljepotu ovog prirodnog materijala.

“Kada se ispolira može da se vidi sva ljepota prirodnog kamena, i gotovo je nemoguće naći dvije identične ploče”, navodi Oroz.

Šokovan kamen je takođe vrsta obrade prirodnog kamena. Dobija se sječenjem i obradom velikih krečnjačkih kamenih blokova na posebnoj mašini.

Kao rezultat ove obrade od velikih blokova nastaju kamene ploče ili neki drugi elementi od kamena koji mogu kao takvi da se koriste ili dalje da se obrađuju. Štokovan kamen ima vrlo široku primjenu u građevinarstvu, a najviše se koristi za popločavanje podova, staza, terasa, holova, stepenica itd.

“Štokovanje, bilo da se radi o krupnom ili sitnom, daje dugotrajno rješenje za bilo koju vrstu vanjskog oblaganja”, pojašnjava Oroz.

Prema njenim riječima, paljenje i pjeskarenje su posebno interesantne tehnike.

“Paljenje se izvodi uz pomoć kiseonika, a pjeskarenje koristenjem pjeska”, navodi Oroz i dodaje da četkanjem prirodni “BX Kamen” izgleda gotovo kao polirani, samo bez visokog sjaja.

Ono što je posebno interesantno je da se četkanje može kombinovati sa drugim  obradama.

Još jedna od tehnika obrade prirodnog kamena je tumbanje, a kako pojašnjava Oroz, može da se radi u najrazličitijim dimenzijama i debljinama.

“Rustikalni izgled tumbanog “BX Kamena” je poseban, a za koju god tehniku se odlučili nasi kupci, garantujemo kvalitet i dugotrajnost”, zaključuje Oroz.

Prirodni “BX Kamen” savršen je dodatak svakom domu. Možete ih kontaktirati telefonom na broj 63 943 981. A više informacija je dostupno i na njihovom sajtu, kao i na društvenim mrežama, Fejsbuk i Instagram profilu.

(A.M.)