Naučnici napravili “super drvo” jako poput čelika

Paukova svila je dugo držala rekord za najjači biomaterijal na svijetu – ali to se upravo promijenilo. Naučnici na KTH Kraljevskom institutu za tehnologiju u Švedskoj koristili su drvene nanofibrile kako bi stvorili novi biomaterijal jači od paukove svile i jednako jak kao čelik. 

Da bi to postigli, naučnici su poravnali sitne celulozne nanofibrile (CNF) u istom smjeru kako bi napravili čvrsto upakovane male snopove. Ovi snopovi čine materijal koji je super jak i može se koristiti u svemu od automobila i aviona do namještaja.

“Ovo otkriće omogućeno je razumijevanjem i kontrolisanjem ključnih temeljnih parametara neophodnih za savršeno nanostruktrurisanje, kao što su veličina čestica, interakcije, poravnanje, difuzija, formiranje mreže i montaža”, rekao je koautor istraživanja Daniel Söderberg.

“Bio nanocelulozna vlakna ovako proizvedena su osam puta čvršća od prirodnih vlakana paukove svile, koja se smatra najjačim biološkim materijalom. Specifična čvrstoća veća je od one kod metala, legura, keramike i E-staklenih vlakana”, dodaje Söderberg.

Istraživanje je objavljeno ove sedmice u časopisu ACS NANO.