Političarke za novo doba: Predstavljamo kandidatkinje na lokalnim izborima 2016

Predizborna kampanja za lokalne izbore 2016 je na vrhuncu, a negdje između stranačkih prepucavanja spomene se i tema (nedovoljnog) učešće žena u političkom djelovanju.

Na predstojećim lokalnim izborima kandidovalo se 417 kandidata za opštinske načelnike ili gradonačelnike,  a  među  njima  je  samo  26  žena,  odnosno  6,2  odsto, dok je na prošlim opštim izborima 2014. godine izabrano manje od 20 odsto žena.

Sa  željom  da  kandidatkinje  na  predstojećim  izborima  bolje upoznamo i predstavimo  u  medijima, uradili smo seriju intervjua sa kandidatkinjama koje su se kandidovale za odbornička mjesta, a ako želite da se gorespomenuto stanje promijeni, upoznajte ih i pročitajte šta imaju da vam kažu.

Seriju počinjemo sa Mirnom Savić-Banjac,  kandidatkinjom za odbornika u Skupštini grada Banjaluka – NDP

mirna-savic-banjac

Foto: Ognjen Crnobrnja/banjalucanke.com

O Mirni Savić-Banjac: Rođena u Banjaluci 1980. godine gdje završila osnovnu i srednju školu, a 2004. godine diplomirala na Noord Nederlands Conservatorium-u u Groningenu, Holandija. Vraća se u rodni grad i počinje raditi u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“. Postdiplomske studije završava 2010. godine na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, u klasi prof. dr Gordane Stojanović i stiče zvanje specijaliste iz oblasti muzičke pedagogije-metodika opšteg muzičkog obrazovanja. Supruga i majka.

Zanimanje: Profesor klavira i stalni sudski tumač za holandski jezik. Između ostalog, angažovana i na poslovima prevođenja za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Od 2012. godine odbornik u Skupštini grada Banja Luka. Za vrijeme mandata aktivno zastupa interese NDP-a i građana Banjaluke.

Slobodno vrijeme: U slobodno vrijeme bavi se komponovanjem, njene kompozicije su osvajale prve nagrade na festivalima. Aktivno piše blogove za portal „Buka“ na temu političkih dešavanja, ali i društvenih pojava uopšte.

Motiv za kandidovanje na izborima: Moj glavni motiv je činjenica da bez aktivnog djelovanja ne možemo promijeniti postojeće stanje u društvu / opštini/ gradu, koje je više nego nezadovoljavajuće.

Ako postane odbornica boriće se za: Već sam bila odbornica u Skupštini grada Banja Luka u ovom sazivu i želim da nastavim tamo gdje sam stala. Smatram da je to vrlo ozbiljan posao i svjesno nisam željela biti kandidat na prošlim opštim izborima, svoj mandat sam odradila do kraja, jer je vrlo važno svaku stepenicu djelovanja proučiti temeljito i ozbiljno. Za četiri godine sam naučila mnogo, a u narednom mandatu bih mogla da djelujem kvalitetnije, jer već imam određeno iskustvo.

Povjerenje glasača je zaslužila jer: Smatram da sam opravdala povjerenje svojih birača u predhodnom mandatu, uvijek sam bila na raspolaganju svim građanima i iznosila njihove stavove javno.

O učešću žena u političkom životu: Politika je posao kao i svaki drugi i mislim da to što se sama na bilo kojem poslovnom zadatku postavim tako da sam ravnopravna sa muškarcima, onima koji misle drugačije ne dajem prostor da me dodatno opterećuju. Ipak, svi znamo da u našem društvu nemaju sve žene “privilegiju“ da mogu ovako djelovati, i tek kad svaka žena bude obrazovana-ne u smislu visoke stručne spreme, nego u smislu da je ekonomski nezavisna-moći će neopterećeno djelovati.