Počinje emitovanje dugoočekivane HBO serije  „Moja genijalna prijateljica“

Nova HBO serija inspirisana svjetskim bestselerom poznate italijanske književnice Elene Ferante „Moja genijalna prijateljica“ (My Brilliant Friend) premijerno se prikazuje 19. novembra u 20 časova na kanalu HBO koji možete gledati u okviru m:tel IPTV usluge.

Rijetko koje štivo je podiglo toliku prašinu i ljubiteljima književnosti širom svijeta pružilo sate uživanja, ali i temu za različita mišljenja. Tome je svakako doprinijela i tajanstvenost Elene Ferante, koja piše pod pseudonimom i za koju smo se pitali ko je zapravo.

Priča prati Elenu Greko i najvažniju prijateljicu u njenom životu, Lilu. Kada Lila naizgled nestane bez traga, Elena, žena u poznim godinama u kući punoj knjiga, pali kompjuter i počinje da piše o njihovom prijateljstvu. Upoznala je Lilu u prvoj godini osnovne škole 1950. godine. Priča zatim govori o više od 60 godina njihovih života u čarobnom Napulju. Elena pokušava da opiše misteriju Lile, njene genijalne prijateljice, koja je na neki način istovremeno njena najbolja prijateljica i najgori neprijatelj.

Kasting za seriju trajao je čak osam mjeseci, a u njemu je učestvovalo gotovo 9000 djece i 500 odraslih iz cijele Kampanje. U kasting su bili uključeni profesionalni glumci, ali i oni koji nemaju prethodnog glumačkog iskustva, kao i učenici iz obližnjih škola. Mlade glumice Elisa Del Genijo i Ludovika Nasti odabrane su da tumače glavne uloge Elene i Lile kada su bile djeca. Nakon toga će ih zamijeniti tinejdžerke Margerita Mazuko, u ulozi Elene, i Gaja Giraće u ulozi Lile. Na seriji je radilo oko 150 glumaca i 5000 statista.

Ekipa je brojala više od 150 članova koji su 100 dana gradili gotovo 20 hiljada kvadratnih metara scenografije. Kako bi stvorili komšiluk, koji ima značajnu ulogu u cijeloj priči, sagradili su 14 eksterijera stambenih zgrada, kao i pet enterijera stanova, crkvu i tunel. Kostimografi su prikupili 1500 kostima, od kojih su mnogi originalne kreacije.

Saverio Kostanco je režirao svih osam epizoda serije, dok priču i scenario potpisuju Elena Ferante, Frančesko Pikolo, Laura Paoluči i Saverio Kostanco.