Pet savjeta koji će vam pomoći da plata traje cijeli mjesec

Svakog puta kada dobijemo platu, u nama se probudi želja da već istog dana počnemo s trošenjem novca. Kupujemo namirnice, plaćamo račune, obilazimo sniženja, a tek napunjen novčanik se brzo počne tanjiti… O nepredviđenim ili nadolazećim većim troškovima uglavnom i ne razmišljamo, sve dok sa istima ne budemo suočeni. Tih prvih nekoliko dana nakon plate potrošimo najviše novca i to nas krajem mjeseca može dovesti do problema – besparice.

Finansijski stručnjaci ističu da u većini slučajeva nije presudna količina novca koji imate, nego način na koji s tim novcem raspolažete. Ukoliko malo povedete računa o svojim finansijama, možete pronaći način kako da vam plata traje cijeli mjesec, a da nepredviđeni troškovi ne budu uzrok stresa i glavobolje.

Ovo je pet najboljih metoda uz pomoć kojih ćete to i postići.

1. Vodite evidenciju o prihodima i troškovima

evidencija prihoda i troskova

Najmanje mjesec dana vodite evidenciju o tome koliko novca ste zaradili, a koliko potrošili. Upisujte i najmanje iznose. Na kraju mjeseca zbrojite koliki su vam tačno bili prihodi, a koliki troškovi, te ćete već narednog mjeseca moći lakše isplanirati vase finansije. Neka vam prioritet uvijek bude podmirenje redovnih mjesečnih davanja poput režija i kredita, a ostatak novca rasporedite na namirnice i ostale potrebe.

Ukoliko, nakon analize evidencije koju ste vodili, shvatite da na neke stvari trošite više od predviđenog i da su one glavni razlog zašto ulazite u minus, vrijeme je da mijenjate potrošačke navike. U kupovinu uvijek idite sa spiskom stvari koje su vam potrebne, a što je još važnije, pridržavajte se spiska. Ukoliko usput poželite kupiti nešto što vam nije na spisku, razmislite dobro – da li vam je to zaista potrebno.

Važno je da napravite razliku između želje i realne potrebe, pa u skladu s tim svoj novac trošite pametno, te se ne prepustite trenutnoj impulsivnosti.

Ono što vam takođe može pomoći su i brojne aplikacije za mobilne uređaje napravljene upravo za vođenje evidencije o vašim finansijama.

2. Umjesto kartice koristite gotovinu

kartica ili gotovina

Iako plaćanje karticom može biti zaista praktično, te ne morate razmišljati da li kod sebe imate dovoljno gotovine, brojna istraživanja su pokazala da kada koristimo karticu, trošimo i do 20 odsto više. Kako u glavi nemamo sliku fizičkog procesa davanja novca, sam proces trošenja nam izgleda “bezbolniji”.

Upravo kartično plaćanje je zamka u koju kupci često upadnu, pa niti pretjerano vode računa o stanju na računu, niti o tome koliko su potrošili. Da biste spriječili “hladan tuš” pred kraj mjeseca, ograničite korištenje kartice, ili ukoliko ipak želite da je koristite, trudite se da u svakom trenutku znate koliko ste novca potrošili, a koliko vam je ostalo na računu.

3. Iskoristite sniženja i popuste

snizenja i popusti

Obratite pažnju na popuste i sniženja. Naprimjer, za kupovinu garderobe sačekajte sezonske popuste. Isto važi i za kupovinu kućnih uređaja. Neka vam ne bude lijeno da pogledate ponudu više različitih prodavnica, te nakon toga odaberite najpovoljniju.

Takođe, razmislite o korištenju korisničkih kartica koje nude mnogi trgovački lanci i prodavnice. Iako su, pojedinačno gledano, mali iznosi uštede, kada se gleda na godišnjem nivou – na taj način se može uštedjeti pristojna svota novca, od čak nekoliko stotina maraka.

Neke prodavnice nude i popuste na gotovinsko plaćanje, pa imajte to na umu ukoliko kupujete stvari veće vrijednosti. Radije sačekajte i skupite novac, pa platite gotovinom.

4. Račune plaćajte na vrijeme

placanje racuna

Trudite se da račune plaćate na vrijeme kako biste izbjegli nagomilavanje kamata. Iako vam se može učiniti da su u pitanju sitni iznosi, iznenadićete se kada shvatite koliko možete uštedjeti na ovaj način.

Što je veći iznos koji dugujete – veća je i kamata, a u prosječnom domaćinstvu koje zaostaje sa plaćanjem računa, na kamate ode i više desetina maraka mjesečno, što može biti novac za vikend predah o kom često razmišljate, ali nemate novca da ga sebi priuštite.

5. Napravite pametne uštede u domaćinstvu

ustede u domacinstvu

Mnogo novca potrošimo jer ne vodimo računa o uštedi u domaćinstvu. Ne bacajte namirnice nego kuvajte onoliko koliko je dovoljno za vaše ukućane, jer bacanje hrane koju ste kupili je u stvari bacanje novca.

Imajte na umu da, dok god su vaši kućni uređaji uključeni u utičnicu – oni troše struju. U prosjeku od ukupne energije koju potroši uređaj, između 10 i 40 odsto otpada na vrijeme kada je ugašen.

Ukoliko mnogo trošite na gorivo, naviknite se da ne sjedate u auto za svaku sitnicu. Nekada možete i prošetati, a automobil koristiti samo za dalje relacije.

Takođe, u svakom domaćinstvu treba postojati dio mjesečnog budžeta za nepredviđene troškove, jer ih vrlo često ima. Popravke automobila, uređaja, ali i događaji poput vjenčanja i sl. često nam izbiju i posljednji dinar iz džepa, baš zato što nemamo novac koji služi za takve troškove.

Prebrodite krizu online pozajmicama bez kamate

Međutim, ukoliko ipak vam se desi da nekada pred kraj mjeseca ostanete bez novca, nemojte se razočarati, niti odustati od daljeg kontrolisanja vaših finansija. Trenutnu krizu uvijek možete prebroditi manjim, beskamatnim pozajmicama koje su kratkog roka, te ih vraćate već od sljedeće plate.

Jedan od takvih zajmova je Forza pozajmica, osmišljena da štedi vrijeme i olakša neugodu pozajmljivanja novca za nepredviđene troškove. Bez papirologije i zaloga moguće je podići manje iznose koji se kreću od 100 do 400 KM. Oni koji prvi put podižu pozajmicu oslobođeni su kamata i troškova obrade, te vraćaju isti iznos koji su i pozajmili, što, prema mišljenju finansijskih stručnjaka predstavlja zaista dobru ponudu.

Ipak, imajte na umu, najvažnije od svega je da naučite pametno raspolagati novcem kako vrijeme ne bi provodili zabrinuti, nego ga utrošili na neke ljepše stvari koje vas okružuju.