Ove stvari u enterijeru više nisu u trendu

Kako i u odijevanju, moda se mijenja i kada je u pitanju uređenje enterijera. Ipak, trendovi u sređivanju doma mijenjaju se znatno sporije, traju bar nekoliko godina, ali za sljedećih 10, sve vrijeme ovog svijeta je isteklo – oni su potpuni aut, piše Stil.

Rasvjeta na nekoliko nivoa

Kada se ovaj trend pojavio početkom 2000-ih godina, postao je potpuni hit. Ipak, danas je mnogo ljepše što jednostavnije svjetlo. Zaboravite i na sijalice u boji.

Pregrade i svodovi

Komadi koji zauzimaju previše prostora, a niti izgledaju lijepo, niti su mnogo funkcionalni. Isto važi i za pregradne table. Dizajneri danas radije hodnike ostavljaju bez vrata, nego što će staviti ovako nešto.

Namještaj koji prekriva zidove

Umjesto ogromnih plakara i masivnih komoda, mnogo je lepše koristiti manje komade. Osim što izgleda urednije, ovako uređen dom izgleda i mnogo prostranije i svijetlije.

Foto tapete

Koliko god da je lijepa fotografija u pitanju, dizajneri preporučuju da ne prekrivate čitav zid njome. Šuma ili plaža na sred sobe ne djeluju nimalo prirodno, pa dizajeneri preporučuju da radije odaberete dekorativni rad od gipsa, drvene ploče ili keramičke pločice.

Ormari sa kliznim vratima

U trendu je jednostavnost. Zato dizajneri preporučuju garderobere sa standardnim vratima.

Set garnitura

Trosjed, dvosjed i fotelje u istoj boji i dezenu, isti stil ormara i toaletnog stola, uklapanje boje kauča i stolica u dnevnoj sobi… Potpuno demode. Osmjelite se, birajte komade iz različlitih setova, izgledaće mnogo življe, ljepše i modernije.

Tapete u cijeloj prostoriji

Korišćenje jednog istog dezena tapeta za cijelu sobu potpuno je izašlo iz mode. Prekrijte jedan zid tapetom sa zanimljivim dezenom, a najbolje je da to bude zid koji se prvi uočava kad se kroči u prostoriju.

“Kapsula” tuš kabine

Kade i tuš kabine u obliku kapsule više nisu moderne. Potpuni hit je prozirna, jednostavna staklena konstrukcija.

Kompjuterski stolovi

Veliki kompjuterski stolovi sa policama i fiokama ostaju u prošlosti. Mali, retro stolovi su potpuni hit, a ako su vam neophodne police, koristite one zatvorene!

Sto i stolice za kuhinju 

Umjesto ugaonih klupa i klasičnih garnitura za ručavanje, opredelite se za nizak sto i stolice minimalističkog dizajna.