Održano edukativno predavanje o prevenciji karcinoma dojke

Edukativno predavanje prof. dr Zdenke Gojković pod nazivom “Prevencija- šansa životu, karcinom dojke” održano je večeras u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci.

Povodom oktobra, međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, a u skladu sa ovogodišnjom kampanjom Inner Wheel klubova širom svijeta “Pink first”, Inner Wheel klub Banja Luka poklonio je svim zainteresovanim ženama predavanje s ciljem podizanja svijesti o ovom oboljenju.

Pripadnice ljepšeg pola koje su prisustvovale predavanju imale su priliku da se informišu o značaju preventivnih pregleda, faktorima rizika i liječenju, kao i da dobiju odgovor na svoja pitanja o ovoj malignoj bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u Republici Srpskoj je trenutno preko 500 oboljelih žena od karcinoma dojke.

“Ono što je poražavajuće jeste da je smrtnost od karcinoma preko 50 odsto. Kada je u pitanju karcinom dojke, gdje postoji više mogućnosti liječenja i ranog otkrivanja, smrtnost može da se smanjuje. U zemljama gdje postoje dobra dijagnostika i najnoviji lijekovi, smrtnost je u opadanju. Kod nas, nažalost, još uvijek nije”, istakla je prof. dr Gojković.

Zbog trenutne situacije sa virusom korona, kako kaže, prevencija ove bolesti je stavljena sa strane, jer je akcenat na dijagnostici i liječenju oboljelih od virusa korona.

“Primijetili smo da imamo više žena sa uznapredovalim stadijumom bolesti jer, ne samo da nisu mogle doći do ljekara da urade pretragu, nego su se i plašile da idu na preglede zbog moguće zaraze korona virusom”, kaže prof. dr Gojković.

Gojković je poručila svim ženama da se jave ljekaru ako primjete promjenu u dojci, ističući da svaka promjena nije maligna, ali da se obavezno pregledaju, jer je svaki rano otkriven tumor izlječiv.