Održan 15. međunarodni sajam ekologije EKOBIS 2017

U Bihaću je u subotu završen 15. jubilarni međunarodni sajam ekologije EKOBIS 2017, koji je ove godine okupio preko 250 izlagača iz susjednih zemalja, ali i šire regije.

Sajam bilježi porast svih parametara, kvalitativno i kvantitativno. Sajam se održao na 3.000 m2 zatvorenog prostora i 8.000 m2 otvorenog prostora.Ove godine se na 130 štandova predstavilo se 250 izlagača, što predstavlja porast od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.
Na sajmu su se po prvi put zajedno predstavili i proizvođači flaširane vode iz naše zemlje. Organizirane su i stručne konferencije, okrugli stolovi i paneli upravo na ovu temu, kako bi se podigla svijest i promijenile negativne statistke kada je u pitanju proizvodnja i prodaja domaće vode, ali i proizvoda općenito.
Generalni pokrovitelj manifestacije bilo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada USK, te Agencija za vodno područje rijeke Save, a podršku Sajmu pružili su i  Grad Bihać, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinskakomora BiH i Privredna/Gospodarska komora FBiH.
Tokom 15 godina postojanja EKOBIS je postao prepoznatljiva sajamska manifestacija sa eko predznakom, pa su mnogi od izlagača redovni sajamski gosti i godinama septembar rezervišu upravo za boravak u gradu na Uni.
Sajam će, po tradiciji, i naredne godine tematizirati neku od aktualnih tema iz oblasti ekologije, koja će u saradnji s partnerima, biti definisana u narednom periodu.