Niko da podrži trofejni klub: KKI “Vrbas” opet bez Evrokupa jer nema novca

Jedan od naših najtrofejnijih mladih sportskih kolektiva, Košarkaški klub invalida (KKI) „Vrbas“ iz Banjaluke, kojeg više od dvije decenije uspješno predvodi prvi čovjek kluba i nadaleko priznati sportski radnik Marinko Umičević, prinuđen je da ponovo odustane od nastupa na međunarodnom takmičenju, odnosno u „EuroCupu 2025“, jer ovaj trofejni klub nažalost nema dovoljno sredstava da finansira odlazak na takmičenje i nabavku sportskih kolica, a nema ni dovoljnu podršku institucija za nešto takvo.

Samo da se zna, KKI “Vrbas” ove sezone nije znao za poraz u domaćim takmičenjija, kao furija je protutnjao kroz Premijer ligu BiH košarke u kolicima, te kroz kup takmičenje, ali i maestralnim skorom došao i do titule ovogodišnjeg prvaka NLB regionalne lige, i tako osvojio triplu krunu, te ionako punu vitrinu trofeja i medalja dodatno ispunio i istovremeno nastavio dalju promociju našeg sporta, naše Banjaluke i naše Republike Srpske.

Iz KKI “Vrbas” poručili su da je razlog zašto su se odlučili na ovaj korak isključivo finansijske prirode, ali i zbog nedostatka sportskih kolica. Mada još nije istekao rok za prijavu, u ovom trofejnom klubu su naglasili da ipak neće biti dio ove evropske priče. O svemu ovom obavijestili su Davida Kingstona, koji je zadužen za takmičenje u IWBF. On je istovremeno izrazio žaljenje što ne vidi KKI “Vrbas” na „EvroCupu 2025“, ali se nada novom susretu u budućnosti.

“Bili smo prinuđeni da ne prihvatimo poziv za nastup u „EvroCupu 2025“ i istinski nam je žao zbog toga. Nismo ni prošle sezone bili dio ovog takmičenja i radi toga smo sa 23. mjesta pali na 35. poziciji na listi IWBF Evrope najboljih klubova i izvjesno je da ćemo biti među 50 najuspješnih timova. Tačno je da je novac glavni razlog našeg odustajanja, a samo za ovo takmičenje potrebno je najmanje 50.000 maraka i mi jednostvano nemamo taj novac. Nemamo ni adekvatnu podršku koju ovaj klub itekako zaslužuje, pogotovo kada se zna koliko smo trofeja dosad osvojili. Takođe, treba reći da nam nedostaju sportska kolica i moram naglasiti kako su naša teška 16 kilograma, dok drugi sa mnogo većim budžetom imaju karbonska kolica težine tri kilograma”, rekao je Marinko Umičević, prvi čovjek ovog uspješnog sportskog kolektiva, kolektiva koji obilježava 22 godine svog postojanja, više od dvije decenije u kojima su osvojili veliki broj trofeja i medalja, posebno domaćih gdje su neprikosnoveni vladari ovog sporta.

Naime, riječ je o prvom klubu košarke u kolicima u Republici Srpskoj, kome je potrebna pomoć institucija Republike Srpske i Grada Banjaluka, ali i svih nas kako bi nastavio da niže uspjehe na domaćoj i međunarodnoj sceni i tako pronosi slavu Banjaluke, Republike Srpske i cijele BiH. Posebno je to potrebno ako se ima u vidu da se u ovom sportu i u ovom klubu radi o invalidnim licima, kojima je klub, sport i takmičenje novi život, a sve oko troškova kluba, organizacije takmičenja i odlazaka na utakmice većinom pada na leđa jednog čovjeka, Marinka Umičevića, što je nedopustivo, ali je očigledno i tačno.

Pošto ni ove 2024/25. Ssezone neće izaći na evropsku scenu, zbog nedostatka finansijskih sredstava, Umičević je potvrdio da će se ekipa tamičiti na domaćoj sceni, kao i u regionalnoj NLB ligi.

“Nastavljamo takmičenje u Republici Srpskoj, kao i BiH gdje smo ove godine osvojili desetu uzastopnu titulu i tako na dresove prišili prvu zvjezdicu i siguran sam da će ih biti još. Isto tako, igraćemo i NLB ligu koju smo do sada osvajali osam puta i želimo i ovdje da nastavimo seriju uspjeha. Za sva ova takmičenja potrebno je obezbijediti 100.000 maraka i iskreno se nadam da ćemo ih uspjeti prikupiti”, istakao je Umičević koji je iz sopstvenog budžeta izdvojio značajna sredstva za dosadašnji rad KKI „Vrbas“. Da nije bilo njega, kao i Tvornice obuće „Bema“ koju ovaj uspješni privrednik vodi punu deceniju, pitanje je da li bi danas postojao ovaj uspješni sportski kolektiv koji je poodavno postao brend Banjaluke i Republike Srpske.

Podsjećamo na najsvježiji primjer odlične promocije koju je za naš sport i našu Republiku Srpsku uradio KKI “Vrbas”, svojim učešćem i osvajanjem drugog mjesta i srebrne medalje na prestižnom turniru “Kup Tifa”, koji je održan u dalekom Kazanju krajem maja i početkom juna. U konkurenciji izuzetno jakih ekipa, naši predstavnici iz Banjaluke i Republike Srpske, pružili su sjajne partije, snažan otpor i na kraju došli do srebrne medalje, koja ako se u obzir uzmu sve okolnosti i poteškoće našeg sporta, te okolnosti pod kojim se bez ozbiljne i institucionalne finansijske podrške ide na međunarodne turnire, sija zlatnim sjajem. Jer, ovi igrači su istinski ponos Banjaluke i Republike Srpske, pokazali su volju, odlučnost, hrabrost, upornost, znanje i predstavili su nas u najboljem svjetlu, pa se za Srpsku i njen glavni grad čulo i u dalekom ruskom Kazanju i okolini, na turniru svjetskog nivoa. Zato još jedan apel svima, i građanima i privredi i institucijama, pomozimo KKI “Vrbas”, jer i za taj klub igraju ljudi, neka i oni mogu da uživaju u životu, neka se takmiče, neka se raduju, jer su pokazali da mogu mnogo, posebno jer imaju Marinka uz sebe.

(N.Sp.)