Na SFF-u premijerno prikazan film Svetlana

Na Sarajevo film festivalu sinoć je premijerno prikazan film “Svetlana” banjalučkog režisera Pere Pavlovića. Film je prikazan u takmičarskom dijelu dokumentarnih filmova.

 

Junak filma “Svetlana” je Milan Petrović, beskućnik koji živi u kući od kartona, od skupljanja i prodaje željeza.
 
“On je zapravo jedna osoba koja se izgubila u tom putu od komunizma ka kapitalizmu. On je skrenuo sa tih nekih tračnica i u svom svijetu se snalazi na sebi svojstven način. Iza njega je jako tužna životna priča. Svetlana je u filmu samo ugao gledanja iz kojeg je ispričana priča o Milanu”, istakao je režiser o filmu.

 

Milan dane provodi u čekanju Svetlane, žene koja ga redovno obilazi, pomaže mu, razgovara s njim tretirajući ga kao svog istinskog prijatelja.

 

Spletom slučajnih okolnosti, režiser tokom rada na filmu jednog zimskog dana zatiče Milanovu kuću urušenu pod snijegom, a njega zatrpanog pod njenim ostacima. On organizuje akciju spašavanja, nakon čega Milan biva smješten u jednom gerontološkom centru u Banjaluci.

 

Ovo emotivno ostvarenje je osvojilo srca publike u multipleksu Cinema city-a, a posebnu sentimentalnu vrijednost ima i za redakciju časopisa Dom Info s obzirom da je Svetlana dio naše redakcije.