Na konferenciji o energetskoj efikasnosti u Banjaluci ministri iz regiona i brojni stručnjaci

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas da se u Srpskoj u okviru programa energetske efikasnosti gradi i oprema 31 zdravstveni i školski objekat.

“U narednom periodu energetski ćemo opremiti ove objekte. Možda za nekoga nije dovoljan broj objekata, ali za nas je to mnogo”, rekla je Golićeva novinarima u Banjaluci u pauzi dvodnevne konferencije “Unapređenje energetske efikasnosti u građevinarstvu kao pokretač privrednog razvoja”.

Ona je istakla da je cilj konferencije razmjena iskustava o energetskoj efikasnosti u građevinarstvu, usklađivanje domaće legislative sa pravnim okvirom EU i uticaj unapređenja energetske efikasnosti na privredu.

Golićeva je navela da bi Republika Srpska i Federacija BiH /FBiH/ u narednom periodu od institucija koje se bave “zelenim razvojem” trebalo da dobiju 15 miliona dolara za opremanje energetski efikasnih objekata.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović naglasila je da je njena zemlja sačinila zakonski okvir za realizaciju programa energetske efikasnosti.

“Do 2020. godine povećaćemo energetsku efikasnost za 15 do 20 odsto, a cilj nam je da postotak u strukturi finalne potrošnje iz obnovljivih izvora energije bude 27 odsto”, rekla je Mihajlovićeva.

Ministar građevinarstva Hrvatske u tehničkom mandatu Lovre Kuščević kaže da njegova zemlja ima sačinjen program energetske efikasnosti do 2020. godine.

“Ovaj program uspješno sprovodimo, a prednost je što smo član EU i imamo na raspolaganju sredstva iz evropskih fondova”, naveo je Kuščević.

Ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić rekao da je za BiH veoma važno sprovođenje programa energetske efikasnosti, te da su veliki zdravstveni centri u tom entitetu energetski opremljeni.

Konferenciji “Unapređenje energetske efikasnosti u građevinarstvu kao pokretač privrednog razvoja” prisustvuju ministri iz zemalja regiona i 250 stručnjaka iz ove oblasti.

konferencija panelisti