Moderni radijatori su najljepši ukras na zidu

Ne tako davno, radijatori su bili prijeko potrebni, ali nimalo oku prijatni predmeti, koje smo kamuflirali namještajem i zavjesama. Posljednjih godina radijator je postao pravi dizajnerski izazov. Zanimljivim oblicima, bojama i avangardnim dizajnom postaje važan element u oblikovanju prostora.

Bitna promjena jeste da se radijatori s poda sele visoko na zid i da od čisto funkcionalnog predmeta postaju ukras. To i ne čudi s obzirom na to da su proizvođači otišli zaista daleko u dizajnu radijatora omogućavajući nam da ih uklopimo u enterijer na sve načine, od neprimjetnosti do ekstravagancije koja čini okosnicu prostora.

savremeni-dizajn-radijatora

Radijatori nove generacije izgledaju kao prava umjetnička djela u obliku skulptura, grafika, slika, vitraža, a ljubitelji glamura naći će i radijatore ukrašene kristalima.

Naravno, za razliku od običnih ovi radijatori često dostižu veoma visoke cijene, poput radijatora “Heatwave”, koji košta oko 13.000 KM.

Radijatori su sada i dekorativni

savremeni-radijatori

Ipak, i pored velikog pomaka kada se radi o dizajnu, radijator ne smije izgubiti svoju osnovnu funkciju, a to je da bude maksimalno praktičan prenosnik toplote. Dizajneri su radili i na povećanju te funkcionalnosti, tako da sada postoje radijatori koji ujedno služe kao ograda na stepeništu ili koji na sebi imaju i ogledalo, što ih čini paktičnim za predsoblja i hodnike.

Maksimalna funkcionalnost traži se i u drugim prostorijama poput kupatila i kuhinje, jer većina ljudi ne želi da im radijator zauzima dragocjeni korisni prostor. U ovim prostorijama dominiraju praktičniji, cjevasti radijatori koji služe za sušenje (grijanje) peškira, police ili ogledalo.

moderni-kupatilski-radijatori

U dnevnom boravku se zaista možete prepustiti mašti kada je riječ o izboru odgovarajućeg radijatora. Za dnevni boravak u jednostavnom stilu idealan izbor će biti efektni radijator neobičnog oblika, po mogućnosti i neke intenzivnije boje, naravno, ako ostalo uređenje prostora to može da podnese.

U ovoj prostoriji neće neobično izgledati ni ultratanki radijator, živih boja, koji dostiže visinu do dva metra, ili u obliku predmeta koji nikada ne biste pomislili da stavite na zid, poput recimo spajalice.

radijatori-za-djecje-sobe

Radijatori u dječjoj sobi treba da budu praktični, zanimljivi i najvažnije – bezbjedni. Ne smiju imati oštre ivice kako se dijete ne bi povrijedilo, te ne bi trebalo da budu vrući na dodir. Upravo takav radijator dizajnirala je kuća “Sciroccoh” iz Italije. Ovi eko-radijatori teže samo djelić klasičnih radijatora zbog minimalne količine vode koja je za njih potrebna i obojeni su posebno trajnim i neopasnim eko-bojama.

Za glamurozne i vesele prostore

moderni-radijatori

Francuz Michel Cinier izrađuje inovativne kamene radijatore od posebnog materijala po imenu “Olycale stone”, a koji je baziran na bijelom kamenu iz francuskih Pirineja. Ovi radijatori imaju veliku površinu isijavanja toplote, pa nije potrebno da budu mnogo zagrijani i ne isušuju vazduh.

U srcu svakog radijatora nalazi se splet bakarnih cijevi u dužini 50 metara koji je zatim prekriven kamenim pločama, te završno obrađeni. Svaki radijator je ručno napravljen i predstavlja malo umjetničko djelo. Postoji mogućnost i montiranja rasvjete na kameni blok. Neki su ukrašeni i Swarovski kamenčićima.

swarovski-radiator

Ultrasimpatični radijatori koji će se savršeno uklopiti u vesele enterijere su svjetleći radijatori napravljeni u obliku cvijeća. LED sijalice su skrivene iza svakog cvijeta koji može biti u raznim bojama ili u boji aluminijuma (od kojeg su napravljeni) u poliranoj ili mat varijanti.

Nagrađeni za dizajn

Radijatori su postali neiscrpna inspiracija za dizajnere, što često rezultira nagradama za dizajn. Jedna od najprestižnijih u ovoj oblasti je nagrada “RedDot”, koja se dodjeljuje svake godine u njemačkom gradu Essenu. Holanđanin Joris Laarman dobio je ovu nagradu 2006. godine za svoj radijator “Heatwave”, koji izgleda poput baroknog ukrasa.

radijator-heatwave

“Zero Otto” naziv je za radijator koji je dizajnirao Francesco Lucchese, dobitnik “RedDot” nagrade za 2010. godinu. “Zero Otto” karakteriše jednostavan i čist izgled. Osim što grije i ukrašava prostor, zahvaljujući već integrisanom spremniku za parfimiranu vodu i mirisno osvježava prostore.

moderni-dizajn-radijatora