Lukavac Cement vraća dječiju igru „Školica“ u dvorišta obdaništa i osnovnih škola širom BIH

Zahvaljujući Lukavac Cementu nekada veoma popularna dječija igra „Školica“ vraća se u dvorišta mnogih bh. škola i obdaništa.

Ovaj društveno odgovorni projekt pokrenuli su u oktobru i upravo je okončan u 10 osnovnih škola i 5 obdaništa Tuzlanskog kantona, a ubrzo će svoje Školice dobiti i osnovne škole u Brčkom, Sarajevu, Banjoj Luci i Bijeljini.

„Ova godina u Lukavac Cementu je obilježena uvođenjem dugoročnog projekta ‘U prijateljstvu s prirodom’ čija namjera je da se prvenstveno djeci i omladini približe sve vrijednosti i značaj našeg prirodnog okoliša, edukativnog je karaktera i doprinosi zdravom razvoju djece i omladine. Iz tog razloga smo pružili priliku našim pratiocima na FB da daju svoje prijedloge što bismo još dodatno mogli uraditi u okviru ovog projekta za dobrobit najmlađih. Među velikim brojem raznih ideja odlučili smo prihvatiti prijedlog nastavnice Lejle Kovačević da se stara, sigurno svima poznata, dječija igra „Školica“ vrati u osnovne škole i obdaništa širom BiH. Radi se o igri koja ima mnoge dobrobiti za djecu, a kako psiholozi kažu dobra je za učenje brojeva, usavršavanje ravnoteže, koncetracije, koordinacije cijelog tijela i vizuelno-motoričkih sposobnosti. Igranjem djeca se, takođe, uče prihvatanju pravila i razvoju fer-plej odnosa, i ono što je bitno imaju priliku da provode vrijeme igraćujući se napolju, u prirodnom okruženju“ istako je Nihad Begić, direktor prodaje i marketinga Fabrike cementa Lukavac.

Za implementaciju „Školice“ koriste se materijali iz proizvodne palete lukavačke cementare koji su bazirani na prirodim materijalima, s ciljem da buduće generacije budu što zdravije i zadovoljnije, jer je poznato da djeca lakše i brže uče kroz igru.

Iz Lukavac Cementa preporučuju da im se u ovoj igri pridruže roditelji i odrasli, razvijajući tako bliskost, povjerenje, sigurnost.

Tokom oktobra i novembra, uz prigodne poklone i svoju maskotu, Lukavac Cement obradovao je najprije djecu Lukavca iz osnovnih škola „Lukavac Grad“,  „Poljice“ i obdaništa „Poletarac“ postavljanjem Školice u njihova dvorišta, a svoje Školice su dobili školarci i manja djeca u Tuzli, Srebreniku, Živinicama, Gračanici, Gradačcu, Kalesiji i Doboj Istoku, gdje će sada moći skakutati, igrati se jačajući svoje mišiće i što je najvažnije – družiti se.

Do kraja decembra u ovoj igri moći će uživati djeca u preko 20 obdaništa i osnovnih škola u Bosni i Hercegovini.