JUBILEJ 59 godina uspješnog poslovanja Zeničke industrije mlijeka

Na današnji dan, 29. novembra 1959. godine puštena je u rad Zenička industrija mlijeka koja je u međuvremenu izrasla u jednu od najperspektivnijih mljekara u Bosni i Hercegovini.

Tokom 2018. godine, u junu mjesecu ZIM je zajedno sa svojim kupcima, obilježivši Međunarodni dan mlijeka ukazao na važnost pravilne i zdrave ishrane. Također, posljednje srijede u septembru, predstavnici ZIM-a proveli su dan sa učenicima osnovnih škola u Zenici, podijelivši pri tome čašu mlijeka svim učenicima, skrećući pažnju na Međunarodni dan školskog mlijeka i važnost uvođenja zdravih školskih obroka u đačke klupe.

Poznato je da Zenička industrija mljeka istrajava u programu prirodnih, bioloških i zdravih mliječnih proizvoda, bez aditiva i konzervansa. Istovremeno razvojem vlastite kooperantske mreže proizvođača mlijeka uz svježinu i kvalitet, koji se postiže najprije na bosanskim pašnjacima, ZIM razvija sektor domaće primarne poljoprivredne proizvodnje.

ZIM je danas jedna od bolje pozicioniranih mljekara na tržištu BiH. Instalirani dnevni kapacitet mlijeka je 50 litara mlijeka na dan. Mljekara trenutno zapošljava 100 radnika koji su organizovani u sirovinskom, proizvodno-tehničkom, komercijalnom i transportnom sektoru, te pratećim službama.

U svom proizvodnom portfoliu ZIM ima 35 proizvoda, od kojih su najpoznatiji Tečni jogurti sa 2%mm i Jogurti Light sa 0,5%mm, Pavlake od 12% i 20% m.m., Milerami od 21,5% m.m. i 30% bm.m., Svježi sir, Sir bijeli – kriška, Dimljeni mladi i Dimljeni kriška sir, Sirutka, Sirni namaz ZIMKO, ZIM krem, i Ala kajmak, Tetrapak (sterilizirano) mlijeko sa 2,8% m.m. i Pasterizirano svježe mlijeko od 2,8%mm.

“Ovim putem, Zenička industrija mlijeka zajedno sa svojim uposlenicima, te 415 farmera i kooperanata, zahvaljuje svojim vjernim kupcima na dosadašnjem povjerenju, sa nadom da ćemo i u budućnosti nastaviti da brinemo o vašoj prije svega kvalitetnoj i zdravoj ishrani, ali i da vas osvježavamo našim proizvodima”, navodi Amer Bektaš ispred Zeničke industrije mlijeka povodom 59 godina uspješnog poslovanja ove kompanije.