Koza Nostra: Kozja surutka u prahu kao eliksir zdravlja

Glumac Branko Janković, miljenik publike domaćih serija, otvorio je farmu na kojoj ima stado od 150 koza alpina sorte, od čijeg mlijeka proizvodi visokokvalitetan sir i surutku, namirnice koje se smatraju superhranom.

Branko je kao dijete sa bakom čuvao koze u rodnom selu Gunjaci nadomak Valjeva. Dvije i po decenije kasnije vratio se na porodično imanje kako bi započeo proizvodnju zdravih, domaćih proizvoda.

Na obroncima planine Rožanj – na tromeđi Valjeva, Loznice i Ljubovije, prehrana koza na farmi Koza Nostra bazira se na dvije stotine biljnih vrsta koje rastu na 800 metara nadmorske visine.

Ovaj kraj bogat je i malinama, kupinama, šljivama, pečurkama, izvorskom vodom… a zahvaljujući ovakvoj prehrani koze daju vrhunsko mlijeko od kojeg proizvode sir i kajmak, te proizvod na koji posebno treba obratiti pažnju – kozju surutku u prahu.

Proizvodi Koza Nostra dostupni su za narudžbu u Srbiji, BiH i Austriji, na OVOM linku.

Šta je kozja surutka i zašto je tako zdrava

Surutka je voda koja nastaje prilikom proizvodnje sira. Bogata je hranjivim materijama i ono najbolje od mlijeka, prilikom njegove prerade u sir, ostaje u njoj. Pored vode,  u njoj završi 96% laktoze, 4% kazeina, 50% minerala i soli i 93% proteina surutke.

Proteini surutke sadrže mnogo esencijalnih amino kiselina koje se brzo apsorbuju. Esencijalne aminokiseline su one koje ljudsko tijelo ne proizvodi, već se moraju unijeti hranom.

Kozja surutka ima nutritivne vrijednosti i za nju važi pravilo da je toliko zdrava da može da se pije tokom cijelog života. Proteini iz surutke porede se sa proteinima iz majčinog mlijeka. Glavni sastojci koji čine surutku su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini B2, B6, B12, C, K, enzimi i aminokiseline. Kozja surutka sadrži 25 kalorija na mjeri od sto grama i zbog toga je preporučljiva i za mršavljenje.

Kako se dobija Koza Nostra surutka u prahu

Liofilizacija je jedini proces izvlačenja vode iz namirnica gdje njihova hranljiva vrijednost ostaje nepromijenjena, pa tako i liofilizovana kozja surutka sadrži sve sastojke kao i tečna, osim vode, neprijatnog ukusa i mirisa.

Liofilizacija se odvija u tri faze:

  • potpuno smrzavanje, vrlo brzo i na vrlo niskoj temperaturi,
  • sublimacija koja se izaziva brzim stvaranjem visokog vakuma. U toku ove metode voda prelazi iz čvrstog stanja (led) u stanje pare, ne prelazeći kroz tečno stanje,
  • dehidratacija ova metoda ima zadatak, da laganom zagrijavanju eliminiše poslhednje tragove vode.

Postupak liofilizacije smatra se jednim od najboljih postupaka za sušenje i dugotrajno očuvanje osnovnih organoleptičkih svojstava mnogih namirnica.

Kome se preporučuje

Kozja surutka je najpoznatija kao lijek za jetru jer zahvaljujući beta-laktoglobulin snabdijeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA (te aminokiseline pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre). Takođe, sadrži i sastojak koji je od neprocjenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.

Glutation koji se nalazi u kozjoj surutki moćan je antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnom žlijezdom, hroničnim upalama, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Kozja surutka preporučuje onima koji se bave sportom jer obiluje ektrolitima, hidrira tijelo i daje energiju, a trudnicama se preporučuje jer nadoknađuje proteine. Pomaže i kod smanjenja tjelesne težine i uvećanja mišićne mase.

Takođe, kozja surutka se preporučije i za korištenje prilikom:

  • hroničnog stresa i umora
  • želučanih tegoba
  • visokog pritiska
  • pada imuniteta
  • problema sa gljivicom kandidom
  • tegoba sa zatvorom, nadutošću, grčevima ili hroničnom upaluom crijeva
  • hroničnog hepatitis

Kako se pije Koza Nostra surutka u prahu

Jednu kašiku liofilizovane kozje surutke Koza Nostra dnevno direktno rastopiti u ustima, ili kao dodatak u spremanju hrane, šejkova, dodatak cijeđenom voću, salatama, smutijima.

Surutka se može piti ujutru na prazan želudac, u kombinaciji sa drugim namirnicama, a sportistima se preporučuje poslije treninga. Jedna kašika liofilizovane kozje surutke je kao da ste popili 1 decilitar svježe, tek obrane kozje surutke.

Jedno pakovanje je dovoljno za oko mjesec dana korišćenja.