Arhitektonsko-studentski kongres poslije 10 godina ponovo u Banjaluci

17. arhitektonsko-studentski kongres ASK018 Banjaluka od velikog je značaja za povezivanje studenata i profesora, razmjenu iskustava, ideja, načina rada i promišljanje budućih arhitekata sa prostora bivše države.

Ovaj kongres se nakon deset godina vratio u Banjaluku i održava se na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Tanja Trkulja, jedan od organizatora ASK018 i docent na AGGF-u Banjaluka, kaže da se okupilo oko 90 učesnika iz Ljubljane, Novog Sada, Skoplja, Sarajeva, Beograda, Zagreba, Niša, Podgorice, Kosovske Mitrovice, Splita i Banjaluke.

“Kongres nam omogućava da mi nastavnici i studenti ostvarimo kontakte i razmijenimo znanja. Tema ovogodišnjeg kongresa je ‘igra’, koju će kroz tri radionice studenti prikazati svojim viđenjem”, rekla je Trkulja.

Istakla je da je to i dobra prezentacija AGGF-a u Banjaluci, kako bi studente iz drugih gradova zainteresovali za master studije u gradu na Vrbasu.

Saša Rađenović, predavač na amsterdamskoj Akademiji za arhitekturu i jedan od mentora radionice na kongresu, kaže da će kroz radionicu koju vodi pokušati da vrati studente u djetinjstvo.

“Ovi događaji su vrlo važni za studente, jer postoji potreba da se oni druže i uspostavljaju kontakte”, rekao je Rađenović.

U okviru kongresa danas (28. aprila) će biti otvorena izložba studentskih radova studijskog programa drugog ciklusa Arhitektura i urbanizam na AGGF-u, a zatvaranje kongresa je predviđeno za nedjelju u 10.30.

(Nezavisne)