KKI „Vrbas“ pisao institucijama: Traže pomoć za odlazak na prestižni turnir u Rusiju

Košarkaški klub invalida “Vrbas” iz Banjaluke, kojeg već više od dvije decenije sa velikim uspjehom i uz pregršt osvojenih trofeja i medalja vodi poznati sportski radnik Marinko Umičević, trebao bi od 27. maja do 2. juna ove godine da učestvuje na prestižnom turniru “Kup Tifa”, koji će biti održan u ruskom gradu Kazanju.

Na ovom međunarodnom turniru učešće će uzeti klubovi iz desetak zemalja svije, što bi bila odlična prilika za promociju našeg sporta, ali i Grada Banjaluke i cijele Republike Srpske, gdje bi zastava Srpske i naši sportisti bili rame uz rame sa velikim sportskim silama, što bi svakako trebali iskoristiti. A sam poziv za turnir je prije osam dana stigao od, ni manje ni više, nego čuvenog svjetski poznatog košarkaškog asa i sada predsjednika Ruske košarkaške Federacije Andreja Kirilenka, koji je poziv poslao na ruke Marinka Umičevića, prvog čovjeka ovog trofejnog kluba koji je istinski ambasador domaćeg sporta i naše Republike Srpske.

Međutim, iako je riječ o sjajnoj šansi da se predstavimo na ovako prestižnoj smotri sporta, u društvu velikih svjetskih sportskih sila, u ovom trenutku nije sigurno da li će se višestruki šampioni NLB lige, Republike Srpske i BiH, košarkaši “Vrbasa” pojaviti u Rusiji, a razlog je nedostatak novčanih sredstava za put i prateće troškove ekspedicije ovog uspješnog kluba. Zbog svega toga u ovom trofejnom sportskom kolektovu odlučili su se da pomoć potraže od nadležnih republičkih i gradskih institucija, koje bi morale napokon da uzmu u obzir sve one korisne stvari koje nam donosi ovaj klub, pored svih trofeja, nagrada, titula, jer je riječ o invalidnom sportu i te ljude moramo podržati i ne smijemo dozvoliti da to bude obaveza samo jednog čovjeka, za sada Marinka Umičevića, koji se lavovski bori za njih, za klub, za takmičenja, za opremu, za putne troškove, za donacije i sve drugo.

“Uputili smo dopis predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Radovanu Viškoviću, gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću kako bi nam pomogli da odemo na turnir u ruski grad Kazanj. Bez njihove pomoći ne možemo ništa, jer su nam neophodna značajna novčana sredstva kojih mi jednostavno nemamo. Nadamo se da će nam izaći u susret, a bila bi velika šteta da ne odemo na turnir na koji nas je pozvao proslavljeni košarkaš Andrej Kirilenko koji danas obavlja funkciju predsjednika Košarkaške federacije Rusije”, rekao je Umičević, u izjavi za Banjaluka.net.

Iz ovog uspješnog banjalučkog kluba još su istakli kako bi nastupom na turniru u Kazanju na najbolji način reprezentovali kako svoj klub, isto tako i Grad Banjaluku ali i cijelu Republiku Srpsku.

(N.Sp.)