Kada se plava i žuta spoje nastaje enterijer koji obara s nogu

Spoj plave i žute u uređenju doma zvuči… malo opasno, u najmanju ruku. Opasno u smislu da bi mogao završiti kao enterijer koji izgleda kao da ga je opremala osmogodišnja djevojčica.

Ali, ako volite boje, i ne podnosite monotoniju koju izaziva upotreba već isprobanih nijansi smeđe ili sive, evo jednog primjera fenomenalnog spoja dvije poptupuno suprotne boje.

Ovaj dvosobni stan je opremljen modernim namještajem i dekorima koji je većina nas prihvatila kao svoj stil, ali ipak se razlikuje i ističe u odnosu na većinu porodičnih stanova koje imamo priliku vidjeti.

Kroz čitav enterijer, plava i žuta boja su korištene tako da stvaraju prozračan i veseo ambijent. Zbog jačine ovih boja, sve ostale boje su neutralne i ističu ove dvije.

Plava boja korištena je više, na zidovima, opremi i detaljima, i to u u više nijansi. Tako je dva veća zida nijansa plave svjetlija, nego na manjima zidnim površinama (trpezarija, hodnika).

Zbog šarenog dezena keramičkih pločica u kuhinji, fronte su u čisto bijeloj boji, dok su podne pločice u malo “smirenijoj” varijenti smeđe.

Pravilo da se boja u enterijer unosi kroz sitnije detalja ovdje ne važi, boje su unesene kroz veće komade (plave zavjese, žuta sofa i fronte na pločastom namještaju) tako da se jasno ističu.

Jedino je dječija soba nešto šarenija, što je sasvim razumljivo s obzirom da se u dječijim prostorima preporučije korištenje više različitih boja.