Izložba Collegium Artisticum 2017 – Arhitektura u Banjaluci

Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Istraživačkim centrom za prostor i Salonom ekskluzivne italijanske keramike Leo-Gres organizuje otvaranje izložbe Collegium artisticum 2017_Arhitektura.

Vrijeme rezervisano za ovaj događaj je u petak 24.11.2017. godine, u Domu omladine Banja Luka, sa početkom u 20:00 časova. Prije otvaranja izložbe, održaće se Škola AABH_08 – stručna predavanja za arhitekte, u saradnji sa građevinskim brendovima Baumit, Sisecam i Knaufinsulation, sa početkom u 18:00 časova, a nakon otvaranja je planirano koktel druženje. Ulaz je slobodan.

Godišnja izložba Collegium Artisticum ima tradiciju dužu od 50 godina i predstavlja selekciju najznačajnijih djela arhitekture i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Ove godine je obilježena rekordnim brojem pristiglih radova – 75 od kojih je odabrano 32 – 12 u kategoriji realizacija, 16 u kategoriji ideja i 4 rada u kategoriji enterijer.

Članovi selekcione komisije su bili Maroje Mrduljaš – arhitekta, kritičar arhitekture i dizajna i kustos iz Zagreba, Simon Hartmann – arhitekta, osnivač studija HHF Architects u Bazelu i predavač na ETH Bazel, te Lada Maglajlić – arhitektinja, dizajnerka enterijera i autorka pozorišnih i filmskih scenografija. Uzimajući u obzir opus rada članova žirija, ostvarene rezultate na međunarodnom nivou, te uticaj u polju teorije i kritike arhitekture, izabrane radove treba posmatrati kao vrlo uspješnu cjelinu, a autore kao najznačajnije učesnike savremene arhitektonske scene u BiH, od kojih treba očekivati da formiraju njenu budućnost, identitet, ali i standarde rada i kvaliteta.

Izložba je, nakon premijernog predstavljanja sarajevskoj publici, organizovana u Mostaru, Trebinju, Bihaću i Tuzli, a kraj ove vrlo uspješne godine završava u Banjaluci.

S obzirom da je arhitektura grada Banjaluka zastupljena sa samo jednim radom iz kategorije ideja (autora Neda Medić, Maja Medić, Milica Prpoš i Nebojša Jeremić, studenata Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i članova “smallSCALE” tima Istraživačkog centra za prostor), Izložba ima za cilj da podstakne i ohrabri razvoj lokalne arhitektonske scene ali istovremeno investitora i publike.

collegium izlozba

(ATV)