Infinity grupacija u Frankfurtu: “Enlit Europe” je više od sajma energetike

Put energetske tranzicije je težak i pun izazova, ali jedna stvar je kristalno jasna – bez obzira na granice, zajednički cilj je čista, pristupačna i pouzdana energija za sve. S tom porukom, prestižni sajam energetike „Enlit Europe“ od 29. novembra do 1. decembra u Frankfurtu okuplja lidere iz ove oblasti, koji svojim projektima i tehnologijama pokreću energetsku tranziciju.

„Enlit“ je, zapravo, mnogo više od sajma – to je neka vrsta energetske zajednice koja sarađuje 365 dana u godini, tražeći najbolja i najinovativnija rješenja i zato je čast biti dio ove priče, kaže Nedeljko Babić, zamjenik direktora kompanije Kaldera, članice Infinity International Group, koja će se predstaviti na sajmu. Upravo su rješenja za energetsku tranziciju u fokusu većine značajnih, svjetskih kompanija koje su svjesne da taj proces ima različite karakteristike za svaki region, ali da, sveobuhvatno gledano, postoje dva zajednička pitanja – kako razviti i koristiti energiju i kako pojačati njenu trgovinu.

„Svjedoci smo da se to radikalno i rapidno mijenja iz godine u godinu i sigurno će biti izuzetno korisno i važno da vidimo i čujemo nove smjerove u kojima će se kretati priča o energiji i energetskim izvorima u budućnosti. Kada je u pitanju prezentacija naše kompanije, akcenat smo stavili na elektrorazvodne ormare, blindirane trafo stanice i sekundarna srednjenaponska postrojenja tipa KALSEC, koja su razvijena u toku ove godine. Ovo smo izabrali jer smo u njih uložili značajna sredstva što se tiče istraživanja i dobijanja sertifikata od akreditovanih laboratorija, čime ispunjavamo uslove za međunarodno tržište“, kaže Babić.

Osim gotovih proizvoda, Kaldera će u Frankfurtu predstaviti i rješenja za upravljanje srednjenaponskom mrežom, razvijena u kooperaciji sa kompanijom Prointer ITSS, takođe članicom Infinity grupacije.

„Cilj koji smo postavili, osim prezentovanja programa i kapaciteta, svakako je  ostvarivanje saradnje sa drugim kompanijama sa sajma, a sve u cilju što bolje promocije čitave grupacije i izlaska na strana tržišta. Već smo dobili veliki broj zahtjeva za sastanke, tako da se nadamo da ćemo na samom sajmu uspjeti da ostvarimo značajne kontakte, imajući u vidu da se na njemu okupljaju zaista velika imena i ugledne kompanije, poput Simensa, sa kojim smo partneri još od 2012. godine“, naglašava Babić.

Kompanija Prointer, u svojoj prezentaciji u Frankfurtu, fokus će staviti na ProCity informacioni sistem, tačnije LED rasvjetu. U pitanju je lampa koja će svijetliti pomoću LoraWAN modema, koji se nalazi na njoj, šalje podatke i kontroliše rad ovog rasvjetnog tijela. Ovakav sistem rasvjete omogućava evidenciju lampi i sličnih uređaja u kompletnom sistemu, uključivanje i isključivanje po grupama i definisanim zonama, pojedinačno ili sve odjednom, sa neograničenim brojem promjena svetlosnog toka u danu. Takođe, radi se o sistemu kojim se može upravljati na samoj interaktivnoj mapi, uz prikaz kvarova, automatsko kreiranje i pregled potrošnje.

„Enlit Europe“ okuplja sve one koji već imaju odgovore ili znaju kako do njih doći u procesu energetske tranzicije, kažu u Infinity grupaciji, i zato je ovaj sajam izuzetno značajan za sve naše članice, domaće lidere u svijetu informacionih tehnologija i energetike.

„U pitanju je stalno rastući, inkluzivan i sveobuhvatan forum koji se bavi svim aspektima energetske agende. U procesu energetske tranzicije granice se brišu, a etablirani igrači, inovativni start-apovi i sve angažovaniji krajnji korisnici kreiraju rješenja koja su neophodna da bi ova industrija, ali i čitava planeta, imale svijetlu budućnost. Savremenim poslovnim rješenjima, ali i onima na dobrobit čitave društvene zajednice godinama se bave članice naše grupacije i zato s pravom pripadamo zajednici koja će se predstaviti u Frankfurtu“, kaže Mirjana Tepšić, marketing menadžer u Infinity International Group.

I organizatori sajma uvjereni su da će, kako kažu, zapaliti iskru koja će podstaći  promjene i osigurati rješenja za dobrobit cijele planete.