Improvizovane trpezarije

U domu bez prostorije koja ima funkciju trpezarije osmisliti prostor koji će služiti za ručavanje može biti pravi izazov. S obzirom na to da se trpezarije sve manje viđaju kao odvojene prostorije, već kao dio cjeline koju čine sa dnevnim boravkom i kuhinjom, improvizacija kojom ćemo organizovati dio prostora za ručavanje postaje pravi zadatak. Manji prostor zahtijeva veću improvizaciju, domišljatost i pametniji izbor namještaja.

Dobar izbor stola najvažniji je za optimalno opremanje svake trpezarije. U malim trpezarijskim prostorima masivnije stolove možete zaboraviti, ne samo zbog utiska pretrpanosti i narušavanja osjećaja komfora, nedostatak prostora ponekad dozvoljava stolove koji u drugim prostorima imaju sasvim drugu funkciju.

U produžetku kuhinje

Radna površina u kuhinji je još jedan dragocjeni prostor kojeg nikada ne može biti previše. Ponekad je jedina opcija za trpezariju sama kuhinja, odnosno kuhinjski elementi. Konzolna ploča koju možete nasloniti na kuhinjske elemente ili kuhinjsko ostrvo može poslužiti kao trpezarijski sto. Kada ne ručate, ova površina će vam dobro doći kao dodatno mjesto za rad u kuhinji.

diy-dining-table-extending-from-kitchen-island

Šank umjesto stola

Šank kao mjesto koje služi za objedovanje je uobičajena pojava, i to ne samo u stanovima sa malim brojem kvadratnih metara. On može biti dio radne kuhinjske površine, može poslužiti kao pregrada između kuhinje i dnevne sobe ili se može postaviti potpuno odvojeno od kuhinje. U ovom slučaju je potrebno pažljivo izabrati odgovarajuće udobne stolice, kao i da šank bude izrađen od laganijih materijala jednostavnog oblika.

519bf1e3fb04d60a9800002b._w.540_s.fit_

Oblici prilagođeni prostoru

Najčešći oblici trpezarijskih stolova su četvrtasti, ovalni i okrugli i sve ove stolove možete naći u malim dimenzijama. Međutim, tu su i takozvani leptir stolovi, koji se lako proširuju podizanjem krila. Tako, na primjer, možete naći sto širine 80 i dužine 74 centimetra sa spuštenim krilima, odnosno širine do 138 centimetara kada su krila potpuno raširena.

Tu su i stolovi koji se sastoje od ploče stola i držača koji se postavlja na zid. Površina stola se može i spustiti kada se ne koristi.

leptir-sto-na-zidu-630x630

Klupe umjesto stolica

Imajte na umu da stolice zauzimaju više prostora nego stolovi, tako da o njihovim dimenzijama, materijalima i oblicima morate voditi i više računa nego o stolovima.

Umjesto stolice, u ugao postavljena klupica za sjedenje, ispod koje je prostor za odlaganje, u dosta slučajeva je dobitno rješenje. Ukoliko uporedimo klupicu i klasičnu stolicu, klupica dobija trku u malim prostorima jer zauzima manje mjesta, prostor ispod se može pametno iskoristiti za odlaganje, s pravim jastučićima je udobnija i može se relativno jeftino dobiti i to ako je pravite po mjeri prostora kojim raspolažete.

small-dining-rooms-decor

Small-Dining-Room-with-Bench-Seating

Dodatni savjeti

Trpezarijski prostor možete naglasiti i s nekoliko dodatnih trikova. Iako je mali prostor, možete mu dodijeliti zasebno osvjetljenje u obliku lustera ili lampe.

Iznad stola postavite bar jednu policu. Na nju postavite neki ukras ili izložite svoje najljepše čaše, servise za kafu ili čaj, pribor za ručavanje …

 
sto-na-zidu-630x630

small-kitchen-with-white-kitchen-cabinat-plywood-dining-table-black-bar-spindly-chairs-and-modern-pendant-lamps