Dubai dobija novi arhitektonski biser – fascinantnu kulu polumjesec

Nema ljepšeg i važnijeg simbola od simbola Mjeseca i Sunca, jer nas njihova veza svjetlo – tamno, dan – noć, pozitivno – negativno održava u ravnoteži. To je vidljivo i u najnovijem projektu koji će za pet godina biti izgrađen u Dubaiju – fascinantnoj kuli “Polumjesec”.

Nakon tolikih fantastičnih građevina kojima nas Dubai neprestano iznenađuje i koje su izmaštane u najnevjerovatnijim stilovima, kula “Polumjesec” je istinski biser arhitekture. Visoka je 33 sprata i smještena u parku Za’abeel, nedaleko od pustinje koja okružuje grad.

Projekt, koji u ovom trenutku čeka dozvolu za gradnju, ima dva glavna cilja. Prvi, ukazati na povezanost s islamskim narodima, i drugi – da pokaže dokle je stigao tehnološki i gospodarski razvoj Emirata – najmnogoljudnije od sedam zemalja Ujedinjenih Arapskih Emirata. A poznato je da je Dubai jedno od najpoznatijih mjesta na svijetu za ulaganje u tehnologia i arhitekturu.

“Glavni krivci” za ovu izuzetno dizajniranu građevinu je arhitektonska kompanija “Transparence House”, koja svoje kancelarije ima u San Franciscu, Los Angelesu, Moskvi i Berlinu, tačnije Denis Krilov, Juri Pitomcev, Krista Molion i David Scott.

Kula “Polumjesec” je smještena na 220 hektara bivšeg čvorišta za industrijsko pohranu. To je multifunkcionalna zgrada u kojoj će, kako turisti tako i lokalno stanovništvo, moći koristiti rekreativne aktivnosti i razne kulturne sadržaje. U njoj su smještene kancelarije, hotel, stanovi i radnje za oko 50 hiljada stanovnika i 48 hiljada radnika.

Već je danas jasno da će kula sama po sebi postati atrakcija kao što su i mnoge druge kule u Dubaiju, zbog čega se čovjek od ovih arhitektonskih grdosija ponekad uhvati za glavu. Ali, cilj je jasan: kula “Polumjesec” će promijeniti lice Emirata, privući i promovisati turizam, rekreaciju, nauku i kulturu zemlje.

Arhitektonski-biser-u-Dubaiju-1

Arhitektonski biser u Dubaiju (8)

Arhitektonski biser u Dubaiju (6)

Arhitektonski biser u Dubaiju (2)

Izvor – kucastil.rs

12.03.2015.