Dizajn enterijera: Osvježenje na neočekivan način

Ako želite promjenu, a niste sigurni kakvu, možda bi bilo dobro krenuti od životnog prostora, čija energija uveliko određuje naš svakodnevni život.

Znam da smo svi, uključujući i mene, navikli na svijetle nijanse zidova, ali ako mislite da vaš dom treba potpuno osvježenje, onda treba da se riješite bijelih zidova i na pristupačan način osvježite i potpuno promijenite sliku doma. Kada je riječ o bojama, institut za boje “Pantone” ove godine predlaže nježne, pastelne tonove, ali globalna zajednica uređenja prostora ne odustaje od forsiranja upotrebe tamnih boja u enterijeru, što se dugo smatralo nečim što treba izbjegavati.

Misteriozne, moćne i elegantne

Dok je bijeli zid uvijek siguran izbor i ispunjava u potpunosti minimalistički ambijent, tamne zagasite boje možete koristiti da se stvori prostor koji je dubok, jednostavan i elegantan, a u isto vrijeme moderan i klasičan.

Tamne boje će uljepšati svijetle tkanine, a mogu poslužiti i kao dramatična pozadina za kolekciju trendi metalnih ukrasa. Oslikavanje zidova tamnijim nijansama na prvi pogled izgleda kao depresivan izbor, ali definitivno će unijeti mnogo drame u unutarnju shemu ambijenta. Svijetli namještaj i umjetnine će se više istaknuti, jer će vaše oči od tamne pozadine biti fokusirane na svijetle boje.

DARK-G~2

U dnevnoj sobi sa svijetlim zidovima i svijetlim podom TV izgleda kao neka mrlja na zidu, i ne pravi baš zavidan pogled. TV se može vizuelno sakriti kada obojimo pozadinu u tamnu boju, tako se dvije tamne stapaju u jednu cjelinu. Uz tamniji dekor, postavite stazu tradicionalnog dezena na laminat.

goldleag-wall-treatment

Tamni zidovi kao podloga za galeriju

Bez obzira na to da li je na zidu izložba fotografija, knjiga, komplet ogledala ili nečeg trećeg, tamni zidovi će naglasiti eksponat te će se sva pažnja prebaciti na to. Takve boje mogu transformisati zid ili područje koje želite naglasiti.

ccf9bdaef088a5e9fef7195d0b72983d

Kuhinja i trpezarija

Najveći broj trpezarija koje su uređene u tamnijim nijansama su odraz skandinavskog, industrijskog i rustikalnog stila. Takve boje su primjerne pozadine za prikaz minijatura, grafita ili u najboljem slučaju odaberite crnu tablu koju možete postaviti na jedan čitav zid ili samo na dio zida. Na tablu možete kredama pisati recepte, sastojke ili motivacione poruke. Uvođenje ovog predmeta u vašu trpezariju nosi sa sobom i funkcionalnost.

chalkboard-feature-wall-kitchen

Ako je trpezarija bogato osvijetljena prirodnim svjetlom, možete odabrati tamne zidove i tamnije nijanse namještaja. Elegantna i moderna kombinacija su drvo svijetle boje i tamni zidovi. U sklopu kuhinje ofarbajte dio zida u crnu boju te na zid stavite niz horizontalno raspoređenih polica od svijetlog drveta, koje će vam služiti kao dodatni kuhinjski element. Sa simetrijom svijetlih linija koje ćete postići policama, efekat tamne pozadine doći će još više do izražaja. U minimalističkoj kuhinji u kojoj dominiraju bijela boja tamni zidovi bi zagrijali sobu i dali joj na eleganciji i udobnosti.

modern-industrial-kitchen-design-with-cool-black-brick-wall-also-grey-kitchen-island-with-wooden-countertop-coupled-with-rustic-wooden-bar-stools

Kupatilo

U modernim kupatilima, kao i u urbanim renoviranim kućama, možete se igrati različitim površinama te spojiti monohromatske bijele površine s crnim zidovima i keramikom sa zanimljivim dezenom. Još jedan vid upotrebe tamnijih boja je korišćenje crne boje u vidu mermera. Crna boja mermera na sebi uobičajeno ima bijele linije, te sama upotreba tog materijala takvu prostoriju čini otmjenom i luksuznom.

industrial-inspired-bathroom

Spavaća soba

Upotreba zagasitih boja je dobrodošla u svakoj prostoriji, pa tako i u spavaćoj sobi. Zid na koji se oslanja vaš krevet ofarbajte u nijansu neke od ovih misterioznih boja. Na isti zid možete dodati neki vid grafičke dekoracije. Tamnija boja će vam dati osjećaj sigurnosti, a grafički elementi razigranost.

dark-gray-bedroom-design

Dječja soba

Umjesto uobičajenih zidnih boja možete koristiti boje po kojima se može pisati. Djeca će sigurno biti veoma sretna ako će imati u svojoj sobi uzbudljiv, kreativan prostor gdje se mogu izraziti. Boja u vidu školske table može pokriti zid, sto, vrata ormara.

Na kraju stvarno nemate šta izgubiti… To je samo boja!

eclectic-kids1