Dismaland – verzija Disneylanda iz noćne more

Britanski gradić Weston-super-Mare postao je mjesto na kojem je poznati ulični umjetnik Banksy odlučio otvoriti svoj “zabavni” park, njegov odgovor na Disneyland.

Ovakav tematski park još niste vidjeli, a misteriozni umjetnik ovog je puta uspio nadmašiti samog sebe.

Jednog dana samo su se pojavili znakovi da je bazen u Weston-super-Mareu zatvoren, a kružile su glasine kako se na tom mjestu snima triler “Grey Fox”. To naravno, nije bilo tačno, a nakon što su fanovi primijetili Banksyjevu menadžericu Holly Cushing, postalo je jasno da se ne radi o filmskoj ekipi.

Holly je ranije ove godine otvorila kompaniju Dismaland Ltd. sa Simonom Durbanom koji je navodno Banksyjev računovođa.

Ubrzo je na gradilištu niknuo i dvorac koji je pomalo podsjećao na Pepeljugin iz istoimenog Disneyjevog crtanog filma.

banksy-theme-park-dismaland-2

Dismaland će ostati otvoren narednih 36 dana, dnevno će prodavati samo 4000 karata po 3 funte (oko 30 kuna), a za zabavu će se pobrinuti Massive Attack i Pussy Riot koji će tamo održati koncerte.

Sama instalacija sastoji se o deset novih Banksyjevih umjetničkih djela, ali tu su i djela 58 drugih umjetnika koje je Banksy sam izabrao. Na primjer, Jimmy Cauty, nekadašnji član KLF-a, napravio je selo koje nastanjuje 3000 interventnih policajaca.

banksy-theme-park-dismaland-1

Banksyjevo najveće djelo je Pepeljugina kočija nakon saobraćajne nesreće, okružena paparazzima koji fotografišu a riječ je o očiglednoj referenci na smrt princeze Diane.

banksy-theme-park-dismaland-21

Ovo nije njegov prvi susret sa Disneyjem. Naime, umjetnik je još 2006. u Disneylandu u Anaheimu postavio lutku na napuhavanje u narandžastom kombinezonu kao referencu na zatvorenike u Guantanamo Bayju, a njegova instalacija zadržala se punih 90 minuta prije nego su je smaknuli.

banksy-theme-park-dismaland-24

Sve ovo probudilo je turizam u uspavanom gradiću, a očekuje se velik broj posjetitelja jer je njegova izložba u Bristolu 2009. privukla preko 300 hiljada posjetitelja.

banksy-theme-park-dismaland-4

banksy-theme-park-dismaland-13

banksy-theme-park-dismaland-9

Izvor – index.hr

Foto – Christopher Jobson/ Yui Mok—PA Photos