Danas je Svjetski dan zagrljaja

Danas se u svijetu obilježava Dan zagrljaja, nastao kako bi podstakao ljude da izražavaju svoje emocije u javnosti. Iako nepriznat kao službeni praznik, obilježava se još od 1986. kada je američki svećenik Kevin Zaborney pokrenuo ovaj svjetski trend.

Svrha proslave ovog dana je u tome da pomogne ljudima da izraze emocije u javnosti, a trebalo bi ga proslaviti tako što ćete ponuditi zagrljaj kome god poželite.

Grljenje je toliko važno da su naučnici Univerziteta u Majamiju, 1992. osnovali Institut za istraživanje dodira. U nedavnom istraživanju agresije, proučavano je 17 adolescenata i primjećeno je da tinejdžeri koje su masirali imaju manji osećaj tjeskobe i manje su neprijateljski raspoloženi.

I njihovi roditelji su primjetili da su manje agresivni. Iako je ovo istraživanje malo, ipak dokazuje koliko je dodir važan, u ovom slučaju u terapeutske svrhe i ima uticaj na ponašanje.

Zagrljaj gradi povjerenje i osjećaj sigurnosti i jača povezanost sa osobom koju grlimo.

Osim toga, povećava nivo hormona oksitocina, važnog za povezanost, i serotonina za sreću, a smanjuje nivo kortizola i uklanja stres.

Zagrljaj je dobar i za naš imunitet, jer stimuliše žlijezdu koja podstiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca. Opušta mišiće u tijelu i ublažava bol, a najbolje je što je potpuno besplatan.

Dakle, ovaj topli ljudski kontakt ima vrlo pozitivan uticaj na psihičko i fizičko zdravlje. Čak i nakon najtežeg dana, zagrljaj će vam sigurno pomoći.