CIGRE Srbija opravdao očekivanja: Prointer i Kaldera predstavili svoj naučni rad

Više od hiljadu učesnika iz regiona, ali i Evropske unije i Kine, sa 180 naučno-stručnih radova iz oblasti energetike bili su dovoljan zalog da se i ovogodišnje savjetovanje CIGRE Srbija, na Zlatiboru, pokaže kao jedan od najvećih i najznačajnijih skupova ove vrste na našim prostorima.

Priliku da kao izlagači predstave svoje projekte, ali i naučno-stručni rad na temu upravljanja srednjenaponskom mrežom, imali su i predstavnici kompanija Prointer ITSS i Kaldera, članica Infinity International Group.

Iza ovog velikog projekta koji je u Republici Srpskoj već u upotrebi, stoje domaći inženjeri iz domaćih kompanija, kaže Dejan Ivić, tim lider za energetska rješenja u Prointeru, koji ga je i predstavio ovom širokom i uglednom auditorijumu.

„Projekat je zasnovan na daljinskom upravljanju srednjenaponskom mrežom po dubini. Suština je da smo mi razvili sopstveni sistem i integrisali uređaj za daljinsko upravljanje u postojeće rastavljače proizvođača Kaldera. Na taj način dobili smo inteligentni rastavljač koji se može koristiti kao mnogo bolja opcija u odnosu na neke druge, komercijalne, u smislu uloženog i dobijenog. Ovaj sistem je već godinu
dana u punoj funkciji na teritoriji Prijedora, tačnije, u mjestu Ljubija, i izuzetno smo zadovoljni kako funkcioniše“, kaže Ivić.

Nakon pauze od nekoliko godina, na CIGRE savjetovanju smo opet u punom kapacitetu, kaže Nedeljko Babić, zamjenik direktora kompanije Kaldera, koja je i jedan od sponzora ovog velikog događaja.

„Osim štandova na kojima smo kroz kataloška izdanja predstavili svoje proizvode i koji su bili izuzetno posjećeni, posebno smo ponosni na naučno-stručni rad koji su napravili inženjeri iz Kaldere u saradnji sa kolegom Ivićem, mladim doktorom nauka iz Prointera, i profesorima sa banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta. Uz odabir više nego aktulenih tema, fokus ovogodišnjeg savjetovanja bio je na fleksibilnosti
elektroenergetskih sistema, našta i inače treba obratiti posebnu pažnju, s obzirom na trend prelaska na održivu energiju i prilagođavanja mreže“, kaže Babić.

Imajući u vidu da je CIGRE Srbija profesionalna asocijacija koja se na domaćem i međunarodnom planu skoro šest decenija bavi razvijanjem tehničkih znanja i razmjenom informacija i iskustava iz oblasti proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije, i ovo savjetovanje je, kažu članice Infinity grupacije, sasvim opravdalo očekivanja.